Copyright © 2020, Vlad Ispas, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Meer geld naar Garantiefonds banken om spaarders beter te beschermen

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) laat het Garantiefonds van de banken beter spijzen door de bijdragen die banken aan dat fonds betalen te verhogen en volledig van de Schatkist gescheiden te houden. Het Garantiefonds beschermt je tegoeden bij de bank met een maximumplafond van 100.000 euro per bank. Bankiers zullen ook een eed moeten afleggen dat ze het vertrouwen in de financiële sector niet mogen beschadigen.

De bijdragen van de banken aan het Garantiefonds worden verhoogd. Tegen 2025 moet het fonds gespekt zijn voor een bedrag van 1,8 procent van alle gedekte spaargelden, het geld waar spaarders recht op hebben als hun bank bijvoorbeeld failliet gaat. Dat is hoger dan de Europese richtlijn, die het heeft over 0,8 procent. Volgens minister Van Peteghem kan ons land méér doen omdat er relatief meer geld op de spaarrekeningen in ons land staat.

Voor een goed begrip: aan de regeling dat Garantiefonds spaargeld tot een bedrag van 100.000 euro per bank beschermt, verandert er niets.

De bijdragen van de banken zullen voortaan ook in het Garantiefonds blijven, en niet meer aan de Schatkist worden overgedragen. Op die manier krijgt het Garantiefonds een eigen financiële reserve en kan het makkelijker tussenbeide komen, mocht dat nodig zijn.

Daarnaast voert Van Peteghem een bankierseed in, waarbij bankmedewerkers er zich toe zullen verbinden de deontologische normen na te leven en het vertrouwen van de klant in de sector niet te beschadigen. Wie de regels niet respecteert, riskeert een tuchtsanctie van de FSMA, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten. Dat kan gaan tot een beroepsverbod van maximaal drie jaar, en zelfs tot administratieve boetes of dwangsommen. 

"Ik ben bijzonder tevreden dat we vandaag met het vernieuwde Garantiefonds en de moderne bankierseed nieuwe stappen zetten in een nog stevigere vertrouwensbasis", zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).

Meest gelezen