Waarom paprikachips van hetzelfde merk uit 2 verschillende zakken toch anders kan smaken
Deed je ooit een nieuwe zak paprikachips van Lay’s open en vond je dat er een smaakverschil was met de vorige chips? Nederlander Eric Mink alvast wel. Hij testte maar liefst 30 zakken chips en smeet er 80 procent van weg “omdat ze niet hetzelfde smaakten.” De Nederlandse krant Het Parool ging op onderzoek uit en botste effectief op een smaakverschil. Komt dit ook in België voor? En hoe verschillen de paprikachips dan precies? Onze HLN-journalist deed de factcheck.
Op de Nederlandse site klachten.nl gaven meerdere ontevreden Lay’s consumenten aan dat de vertrouwde smaak niet naar behoren is. Ze hadden het gevoel dat er iets veranderd was aan hun favoriete chips, maar wisten hun vinger er niet op te leggen. Eén van de opvallendste klagers was Eric Mink: hij probeerde voor hij de klacht meedeelde op het platform maar liefst 30 zakken paprikachips uit en gooide er 80 procent van weg. Allemaal omdat ze niet de smaak of structuur hadden, waarmee hij vertrouwd is.
De Nederlandse krant Het Parool pikte dit op en besloot op onderzoek uit te gaan. Levensmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer zocht voor de krant mee naar een verklaring en stelde dat het smaakverschil te maken heeft met het gebruik van de soort olie waarin de chips gebakken wordt. “Lay’s bakte voor de oorlog in Oekraïne de aardappels in zonnebloemolie, omdat dat de fijnste smaak geeft. “Maar sinds de prijsstijging van zonnebloemolie door die oorlog wordt er met andere olie geëxperimenteerd. Zo kunnen bedrijven de goedkoopste olie van het moment kiezen. Er wordt dan bijvoorbeeld gekozen voor maisolie. Dat bevat meer smaakstoffen en zal bij verhitting een duidelijke afwijking in smaak opleveren.”
Is de smaak van paprikachips ook veranderd in België?
Eric Mink had het dus op zich niet bij het verkeerde eind. Zijn geliefde paprikachips kunnen effectief anders smaken, zeker afhankelijk van welke zak hij kocht omdat de chips in andere olie werden gebakken. Geldt die mix van oliën ook voor de chips die in België verkocht worden? Een klager zoals Eric Mink vonden we alvast niet, ook niet na navraag bij TestAankoop.
Wij bakken onze chips in een blend van drie plantaardige oliën: zonnebloem, raapzaad en maïs. Al is dat niets nieuws.
En meer zelfs: nadat Lay’s bij Het Parool niet beschikbaar was voor commentaar, lieten ze aan HLN wél weten dat het gebruik van verschillende oliën niets nieuws is. “Wij bakken onze chips al een aantal jaar in een blend van drie plantaardige oliën: zonnebloem, raapzaad en mais”, antwoordt Eva Hagenmeyer, Communications Manager North West Europe. “Zo kunnen we prijsschommelingen op de markt beter het hoofd bieden. Dat was eigenlijk ook al het geval voor de start van het conflict in Oekraïne, de grootste zonnebloemolieproducent ter wereld. Als we oliën mixen, houden we trouwens ook altijd rekening met de voedingswaarden, en zorgen we ervoor dat er geen kwaliteitsverschil onstaat.” Normaal gezien zou de afwisselende keuze voor die olie ook niet heel merkbaar moeten zijn, aangezien ze smaak- en reukloos zijn door een raffinageproces.
Bovendien benadrukt Lay’s ook dat ze geen andere aardappelen gebruiken dan voor het conflict. Er zijn dus weinig elementen die erop wijzen dat de smaak echt ingrijpend veranderd zou zijn. Al klopt het wél dat het detail van de wisselende olie vaker kan verschillen tegenover vroeger, afhankelijk van aanvoer en beschikbaarheid van oliën. Maar: je moet al een echte kenner zijn om dat minieme smaakverschil te achterhalen. Echt grote smaakveranderingen tegenover vroeger zijn er dus niet. Jammer dus van die 30 weggesmeten chipszakken.
Mag een producent ‘vaag’ zijn over ingrediënten in een product? Wat met allergieën?
Blijft nog één vraag over: kan het zomaar dat een vast product zijn samenstelling wijzigt en ‘vaag’ is over welke olie precies gebruikt wordt? Want in het geval van allergieën kan die specifieke vermelding wel van levensbelang zijn. “Op de ingrediëntenlijst van Lay’s staat uitdrukkelijk dat ze gebruik hebben gemaakt van verschillende plantaardige oliën. Bovendien staan dit soort oliën niet onmiddellijk gekend als gevaarlijk op vlak van allergenen. Lay’s doet hier dus niets wettelijk verkeerds”, licht Laura Clays van TestAankoop toe. “Producenten zijn dan weer wél verplicht om een oliewissel te melden, als het gaat om notenolie zoals arachide-olie of sesamolie. Pinda’s of sesamnoten staan immers wel bekend als bekende allergieveroorzakers.”
Poll
Smaakt paprikachips de laatste tijd anders?
-
Ja, ik merk duidelijk een verschil. (47%)
-
Nee, is me totaal niet opgevallen. (53%)
Lees ook:
40 procent van de Vlamingen bestelt twee snacks in de frituur: dit zijn de populairste frituursnacks
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Autoschade door een onbekende? Dit dien je te ondernemen
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
-
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
Livios
Tuinhuis plaatsen? Alles wat je moet weten over kosten, isolatie en beveiliging
Een tuinhuis ziet er niet alleen leuk uit, het is ook een praktische meerwaarde én verhoogt de veiligheid rond je woning. Je meubels, gereedschap en e-bike staan er immers droog en buiten bereik van mogelijke malafide passanten. Bovendien kan je je tuinhuis omvormen tot een charmant toevluchtsoord op wisselvallige dagen of functionele werkruimte. Bouwsite Livios geeft uitleg over de verschillende types. -
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?