Foto: VRT NWS

Vlaamse regering houdt de vinger op de knip: geen extra geld voor kinderopvang vóór september 2023

Er komt geen extra geld voor kinderopvang, zoals Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) had gevraagd. Dat heeft Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) bevestigd naar aanleiding van de begrotingscontrole. Na de volgende beleidsverklaring, in september, is er wel eventueel iets mogelijk. 

Diependaele wijst erop dat bij de begrotingsopmaak was afgesproken om 115 miljoen euro meer uit te geven aan kinderopvang, en dat dit bedrag nu nog niet volledig is uitgegeven. "Daarnaast hebben we een eerdere afspraak tussen regering en parlement gehonoreerd dat er geen nieuwe meeruitgaven worden gepland tot de Septemberverklaring 2023", laat de Vlaamse minister van Begroting weten. "Dat geldt dus ook in deze."

Nochtans had Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) afgelopen zondag nog aangegeven dat ze dringend meer geld nodig heeft. Heel wat kinderdagverblijven die nu werken met een basissubsidie zijn ingegaan op haar vraag om over te schakelen naar een hogere subsidiëring. De voorwaarden om die subsidies te krijgen is dat ouders moeten betalen naargelang hun inkomen en een kinderbegeleider minstens 600 euro bruto per maand meer zal verdienen.

Blijkbaar zijn er voor zo'n 9.000 plaatsen aanvragen binnengekomen. "Maar ik heb maar budgetten om er 3.000 te laten overstappen, dus ik ga extra geld vragen op de komende begrotingscontrole om tegemoet te komen aan de aanvragen", zei Crevits zondag in "De zevende dag".

Het lijkt er dus op dat Crevits nog even geduld moet oefenen voor ze meer kan investeren in kinderopvang. "Mijn vraag blijft op tafel liggen voor de volgende begrotingsbespreking", reageert Crevits. "Intussen zullen we de plaatsen van de oproep toekennen volgens de vastgelegde criteria."

De Vlaamse regering laat de kinderopvang nog meer in de steek dan ze al deed

Vlaams Parlementslid Celia Groothedde (Groen)

Vlaams Parlementslid Celia Groothedde (Groen) reageert ontstemd. "Vorig jaar stond iedereen er achter dat het aantal kinderen per begeleider naar beneden moest. De Vlaamse regering heeft toen die keuze niet gemaakt", brengt ze in herinnering. "Ze heeft gezegd dat er eerst gelijkere subsidiëring moest zijn en dat gaat voor minder kinderen per begeleider zorgen."

"Nu zie je dat zelfs die keuze niet wordt doorgezet. De Vlaamse regering laat de kinderopvang nog meer in de steek dan ze al deed. En dat voor een sector die zo in de problemen zit."

Meest gelezen