Voor twintig Antwerpse Delhaize-winkels wordt verbod op actievoeren opgeheven door rechter

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft een eerder verbod op actievoeren in twintig Delhaize-winkels in het Antwerpse opgeheven. Dat maakte vakbond ACV bekend, die het verbod had aangevochten.

Bron: Belga

“De beschikking van de rechter in eerste aanleg wordt nietig verklaard, omdat het eenzijdig verzoekschrift van Delhaize zowel voor de winkel in Alsemberg als voor een reeks Antwerpse winkels was ingediend. Dat was een slinkse poging van de supermarktketen, de rechter heeft de beschikking nietig verklaard”, zegt vakbondsafgevaardigde Veerle Verleyen van ACV Puls.

Dat betekent niet dat er meteen aan alle twintig winkels in Antwerpen stakingsposten zullen komen. “Dat gebeurt steeds in dialoog met de werknemers van de betrokken winkels. We beraden ons”, zegt Verleyen.

Ze beklemtoont wel dat het vonnis van vrijdag een stevige opsteker is voor de vakbonden. “Want actievoeren is een belangrijk en fundamenteel recht van werknemers en vakbonden”, klinkt het. “Voor ons primeren sociale rechten van werknemers boven de louter economische logica.”

Eerder deze week kreeg de vakbond nog het deksel op de neus van de rechtbank in eerste aanleg in Brussel, die het verbod op actievoeren handhaafde voor de winkels en depots van Delhaize in Vlaams-Brabant, Brussel en Puurs. Stakingsposten blijven er verboden tot eind april. “Maar ook die beslissing willen we aanvechten”, zegt Verleyen vrijdag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER