© Icon Sport

Huiszoeking in Luxemburg in onderzoek naar corruptie bij WK-toewijzing aan Qatar

In het onderzoek naar mogelijke corruptie bij de toewijzing van het WK van vorig jaar aan Qatar, is eerder deze week bij het investeringsfonds Peninsula Capital in het Groothertogdom Luxemburg een huiszoeking gehouden, zo vernam persbureau AFP vrijdag uit gerechtelijke bron.

Bron: BELGA

Rechercheurs van het Franse anticorruptiebureau Oclciff voerden de huiszoeking uit samen met Luxemburgse collega’s, op bevel van de Franse onderzoeksrechter Serge Tournaire, zo onthulde het weekblad Marianne. De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in financiële transacties die eventueel gelinkt kunnen worden aan de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy. Daarbij zou een transactie van Peninsula Capital van 3,3 miljoen euro in het oog gesprongen zijn.

Het onderzoek werd in december 2019 opgestart door het Parquet national financier (PNF), een juridische instantie die erin gespecialiseerd is grootschalige economische en financiële delicten op te sporen, op verdenking van actieve en passieve corruptie, verduistering en witwassen bij de toekenning van het WK aan Qatar, op 2 december 2010. 

Zowat een week voor de stemming vond er op het Élysée tussen de toenmalige president Nicolas Sarkozy, Tamim bin Hamad al-Thani (sinds 2013 emir van Qatar) en toenmalig UEFA-voorzitter Michel Platini een verdacht gesprek plaats, waarvan de inhoud niet bekend is. Tot ieders verbazing ging het WK naar Qatar, nog eens zes maanden later werd Paris Saint-Germain voor 76 miljoen euro overgenomen door Qatar Sports Investments (QSI). Sindsdien werden de banden tussen Doha en Parijs stelselmatig versterkt, door middel van meerdere investeringsfondsen.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer