Open VLD-voorzitter Lachaert roept CD&V op tot constructieve houding in abortusdossier

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert roept coalitiepartner CD&V op tot een meer constructieve houding in het abortusdossier. Dat kwam deze week weer op de politieke agenda naar aanleiding van een wetenschappelijk advies om de abortustermijn tot 18 à 20 weken te verlengen. Te lang volgens CD&V, die maximaal tot 14 weken wil gaan en dat is "te nemen of te laten".

"Die 14 weken zijn voor ons een duidelijke lijn", zei Kamerlid Els Van Hoof (CD&V) eerder deze week. Open VLD kan die starre houding niet echt smaken. Hij heeft het over een afspraak die is gemaakt aan het begin van de legislatuur. "Er was een afspraak dat we elkaar over ethische thema's niet voor het blok zouden zetten", zegt Lachaert in "De afspraak op vrijdag". "Dat houdt wel een verplichting in twee richtingen in." 

Je kan niet zeggen: "Dit is een rode lijn en we spreken er niet meer over." 

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert

Concreet betekent dat onder meer dat de andere partijen in de regering-De Croo CD&V niet zomaar met een stemming over het abortusdossier zullen confronteren. Lachaert wijst erop dat het wetenschappelijk advies van deze week er is gekomen op vraag van CD&V. "We komen dus eigenlijk bij een uitslag die CD&V zelf bewerkstelligd heeft door dat adviescomité in het leven te roepen."

"Er is ook wel en inspanningsverbintenis van hun kant om tot een consensus te komen, om samen constructief na te denken", vindt hij. "Je kan niet zeggen: "Dit is een rode lijn en we spreken er niet meer over."  Dat is niet de geest van wat we zijn overeengekomen."

Er is een duidelijk advies, en op basis daarvan gaan we met elkaar praten

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert

Hoe moet het dan nu verder? "CD&V heeft zelf een wetenschappelijk comité gevraagd. Er is een duidelijk advies, en op basis daarvan gaan we met elkaar praten. Ik roep CD&V op om op een constructieve manier hier samen naar een oplossing te zoeken." 

Lachaert zegt nog altijd te hopen op een akkoord tijdens deze legislatuur. Hij hoopt dat te bereiken door een koppeling met het dossier van euthanasie bij dementerenden. "Dan kan je op ethisch vlak iets heel mooi verwezenlijken zonder CD&V te desavoueren en elkaar kapot te rijden."

BEKIJK - Egbert Lachaert verwacht iets meer soepelheid van CD&V.

Videospeler inladen...

Meest gelezen