Lesley Kipling (Microsoft) over hacking: “We hebben eens geval gehad waarbij de cyberaanvallers via het aquarium gingen”

Business AM sprak op de beurs Cybersec Europe met Lesley Kipling, chief security advisor bij Microsoft, over de uitdagingen in het domein van cybersecurity. Deel 1 van het interview kan u hier beluisteren.


Beluister het tweede en derde deel van het interview met Lesley Kipling hier:



Over defensie: Microsoft is een van de grootste bedrijven op aarde. Het bereikte die bevoorrechte positie niet alleen door computerdiensten te verkopen aan particulieren. 

  • Een belangrijk onderdeel van Microsofts business is de defensie-industrie. Het Pentagon kende in december 2022 nog voor 9 miljard dollar aan contracten voor cloud computing toe aan techgiganten. Microsoft is daar een van. 
  • Kipling zegt dat de cyberveiligheidstechnologie die Microsoft gebruikt voor defensie, uiteindelijk ook doorsijpelt naar particuliere gebruikers. “Denk bijvoorbeeld aan wat NASA doet. Zij creëren nieuwe technologieën, en dat filtert door naar het alledaagse leven.” 
  • De technologie die voor de defensiewereld wordt ontwikkeld, moet immers enorm veilig zijn. “Die moet zeer robuust zijn. We kunnen die daarna terugbrengen naar de zakenwereld, naar eindgebruikers en het dagelijks leven.”

“Wij investeren al lang in AI”

Over AI: Kipling sprak ook over veiligheid bij het gebruik van AI, maar ook over hoe AI kan gebruikt worden voor cyberveiligheid. De technologie valt immers niet meer weg te denken uit het dagelijks leven sinds ChatGPT en andere AI-programma’s werden losgelaten op de wereld.

  • Microsoft en OpenAI, de maker van ChatGPT, werken steeds nauwer samen, maar Kipling zegt dat het bedrijf al langer bezig is met de technologie. “Wij investeren al lang in AI.” In 2016 bracht Microsoft bijvoorbeeld Tay uit, een chatbot die na minder dan een dag terug offline werd gehaald.
  • Tay leerde immers van gebruikers, en wie meer dan een paar minuten op het internet vertoeft, weet dat de soms ongefilterde meningen die worden geuit, moeilijk te rijmen vallen met een commercieel product. Tay begon al snel racistische en opruiende berichten te delen op Twitter, waarna Microsoft de stekker uit de chatbot trok.
  • “Er zijn risico’s verbonden aan elke nieuwe technologie, dus we moeten nadenken over de voor- en nadelen en hoe we die risico’s balanceren.” Door de ervaring die Microsoft de voorbije jaren opdeed, is het nu echter mogelijk om AI in te zetten om cyberaanvallen op te sporen. “Ik denk dat AI een game changer zal zijn (voor cyberveiligheid, red.)”, zegt Kipling. Tegelijkertijd waarschuwt ze dat ook hackers steeds meer gebruik zullen maken van de technologie.

Zelfs aquaria zijn niet veilig

Over cyberveiligheid in een samenleving die steeds meer verbonden is: “We hebben eens een geval gehad waarbij iemand werd gehackt nadat de aanvallers via het aquarium gingen”, zegt Kipling. Cybercriminelen drongen toen via de elektronica van een aquarium binnen in het netwerk van een bedrijf, waarna ze toegang konden verkrijgen tot andere systemen.

  • Naarmate steeds meer devices verbonden raken met het net, moet de IT-industrie er steeds meer voor zorgen dat al die devices veilig zijn, zegt Kipling. “We willen dat die devices standaard veilig zijn. Dat gebeurt nu nog niet. We willen dat de industrie ons helpt om dat te bereiken.”
  • Om dat doel te bereiken, investeert Microsoft ook fors in verschillende bedrijven. “Eén organisatie kan dat niet doen … Ons partner-ecosysteem is zeer belangrijk voor ons omdat er zoveel nichegebieden zijn waar we het spel niet goed gaan spelen.”

? Meer in ons dossier Cybersecurity

Meer