Dierenarts: “Opgelet voor giftige esdoornscheuten en helikoptertjes”

Dierenartsen waarschuwen paardeneigenaars voor esdoornscheuten. Ze raden aan om te controleren of die niet in hun wei groeien. De zaden van de esdoorn, de bekende helikoptertjes, zijn immers heel giftig voor paarden.

wver

Het Vlaams paardenloket waarschuwt paardeneigenaars om op te letten in weides met esdoorns in de omgeving. “Bij het vallen van de zaden in het najaar en bij het uitkomen van de scheuten in de lente, sterven heel wat paarden aan atypische myopathie. Dit is een ernstige spierziekte die veroorzaakt wordt door het eten van zaden en scheuten van de gewone esdoorn, de vederesdoorn, de Japanse esdoorn en de witte esdoorn. Hou je paarden goed in de gaten. Vooral bij paarden die veel neerliggen, moeilijk rechtkomen en zeker wanneer rode urine opgemerkt wordt, dien je onmiddellijk in te grijpen.”

Esdoorns werden vaak aangeplant op het openbaar domein langs autosnelwegen, wegen en waterwegen. “Nu de zaailingen naar boven komen, is de uiterste voorzichtigheid geboden. Momenteel neem je een risico als je paarden op weides plaatst waar esdoorns in de omgeving staan. De beste maatregel is de paarden op te stallen of te verplaatsen naar een andere, esdoornvrije, weide. Indien dit onmogelijk is, probeer dan om alle zaailingen zorgvuldig te verwijderen. Zorg ook dat de paarden voldoende gras te eten hebben. Is de weide redelijk kaal, voeder ze dan bij. Gebruik dan een hooiruif of eetbak om te verhinderen dat je paarden de zaailingen opeten bij het grazen.”

Tientallen slachtoffers

Sommige selectieve herbiciden die effectief zijn tegen netels en distels, zijn ook geschikt om esdoornscheuten te verwijderen. Een andere optie, aldus het paardenloket, is de bomen te kappen en voortaan andere beplanting te kiezen. “Iedere paardenliefhebber zal er u dankbaar om zijn.”

Vorig najaar eiste atypische myopathie in Europa meer dan 250 slachtoffers. Eind maart sloegen de universiteiten van Luik en Gent opnieuw alarm. Op een paar dagen tijd stonden er al meer dan 30 gevallen op de teller en het ziet er niet naar uit dat de uitbraak snel voorbij zal waaien. “Bovendien zijn deze cijfers een onderschatting van het werkelijke aantal slachtoffers”, weet Dominique Votion van het officiële meldpunt aan de universiteit van Luik.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen