Jan Peumans houdt pleidooi om meer Limburgs fruit te eten: "Ik erger me aan Nieuw-Zeelandse appels in supermarkt"

Voormalig N-VA-politicus Jan Peumans wil dat Belgen meer Limburgs fruit eten. "We hebben zulke lekkere appels en peren hier in Limburg, waarom zouden we ze dan met het vliegtuig uit het buitenland importeren", vraagt hij zich af in Goeiemorgen Morgen! op Radio2. 

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

"Ik erger me dood als ik in de supermarkt appels uit Nieuw-Zeeland zie liggen. We hebben hier in Limburg zulke lekkere appels en peren. Waarom zouden we ze importeren met een vliegtuig? Dat is niet goed voor het milieu", vertelt Jan Peumans aan Radio2-reporter Margaux van de Regio. De twee rijden samen met presentator Sven De Leijer en Radio2-luisteraars op een Vespa door de boomgaarden in Haspengouw.

"De kersenbloesem staat op dit moment op 100 procent, volgens de bloesemmeter", vertelt gids Pascal Windmolders. Hij verhuurt Vespa's in Haspengouw, maar heeft ook veel contact met telers. "De perenbloesem zit rond de 60 procent. De appelbloesem laat nog op zich wachten. Die soort is altijd de laatste in de rij." 

Je ziet almaar minder appelbloesem in Haspengouw. "Boeren kiezen ervoor om hun appelbomen te rooien", zegt Windmolders. "Die teelt is intensief en het brengt te weinig geld op. Voor de winter zou 62 procent van de appelboomgaarden die Vlaanderen rijk is nog in Limburg liggen. Nu hoor ik dat het percentage gezakt is tot 54 procent."

BEKIJK: Margaux van de Regio trekt met Jan Peumans en Sven De Leijer door de bloesems van Haspengouw

Videospeler inladen...

Meer wijngaarden

De boeren die appelbomen rooien, experimenteren met andere fruitrassen zoals pruimen en zeker ook wijndruiven. Van de drie miljoen liter wijn die in 2022 in België geproduceerd werd, is zeker 600.000 liter afkomstig uit Limburg. Alleen de provincie Henegouwen produceert meer wijn.

Jan Peumans is vertrouwd met Limburgse wijn. "Eén van de grootste wijnproducenten uit Limburg is niet ver van waar ik woon. Het wijndomein van Genoelselderen. De wijn in Limburg is lekker, maar we moeten toch ook vooral fruit van bij ons blijven kopen. Een appel, een peer en een kers: dat eet je van hier."  

Meest gelezen