De SS Montevideo.© AFP

Wrak van ergste scheepsramp in Australische geschiedenis gevonden na meer dan 80 jaar

Het wrak van grootste scheepsramp in de Australische geschiedenis is na meer dan tachtig jaar teruggevonden. Dat melden de overheid en een organisatie die de zoekoperaties uitvoerde. Het schip werd getorpedeerd door een Amerikaanse duikboot tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zowat 1.060 mensen kwamen daarbij om het leven.

mtm
Bron: BELGA

Het Japanse transportschip SS Montevideo werd aangetroffen voor de kust van de Filipijnen, op een diepte van meer dan 4.000 meter, aldus de vzw Silentworld Foundation in een persbericht. “De locatie van het Japanse schip was een mysterie sinds het werd getorpedeerd op 1 juli 1942 door de USS Sturgeon”, aldus de maritieme archeologische groep.

De Amerikaanse officiers in de duikboot waren niet op de hoogte dat de Montevideo Maru oorlogsgevangenen en burgers vervoerde. Onder de 1.060 doden bevonden zich 980 Australiërs. Minstens 850 van hen waren militairen. 

Het schip vervoerde de Australiërs en burgers van meerdere andere landen naar het Chinese eiland Hainan vanuit Rabaul, vandaag in Papoea-Nieuw-Guinea, nadat de door Australië gecontroleerde stad in handen viel van Japanse troepen. 

“Eindelijk is de rustplaats van de verloren zielen van de Montevideo Maru gevonden”, zei de Australische premier Anthony Albanese. “We hopen dat dit nieuws een zekere troost biedt aan de dierbaren die lang hebben moeten wachten.”

Volgens John Mullen, de directeur van Silentworld, “sluit de ontdekking een vreselijk hoofdstuk af in de Australische militaire en maritieme geschiedenis”. 

De Montevideo Maru werd gevonden op 18 april, na een zoektocht van slechts twaalf dagen. Het scheepswrak werd gedetecteerd met de hulp van een onderwaterrobot ten noordwesten van het Filipijnse eiland Luzon in de Zuid-Chinese Zee. Het wrak ligt dieper dan dat van de Titanic.

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer