Videoboodschap Delhaizebaas doet relaties met vakbonden nog meer wankelen bij nieuwe verzoeningspoging

Enkele uren voor de directie, vakbonden en de bemiddelaar van Delhaize opnieuw aan tafel gaan zitten, heeft Xavier Piesvaux -de topman van de supermarktketen- een videoboodschap verstuurd naar zijn personeel. HijĀ wilde na wekenlange radiostilte het personeel geruststellen, maar de vakbonden spreken van een provocatie.

Er is voorlopig nog geen licht aan het einde van de Delhaizetunnel. Dit weekend gaan vakbondsafgevaardigden, een bemiddelaar en leden van de directie opnieuw aan tafel om uit de impasse te raken die al wekenlang sleept.

De directie wil alle Delhaizefilialen overdragen aan zelfstandigen, maar volgens de vakbonden betekent dat voor heel wat personeelsleden loonverlies. Al sinds vorige maand breken er daarom stakingen uit aan verschillende supermarkten.

BEKIJK - Ook dit weekend waren er acties:

Videospeler inladen...

Radiostilte doorbroken

Een videoboodschap die Delhaizebaas Xavier Piesvaux gisterenavond op het interne netwerk rondstuurde, gaf de onderhandelingen alvast een knauw. Piesvaux hield zich tot dusver op de achtergrond en sprak nog niet openlijk over de beslissing van de overdracht. Tot nu dus.

In een negen minuten durende video richt Delhaizebaas Xavier Piesvaux zich tot het personeel

Videospeler inladen...
Alle werknemers van de betrokken supermarkten zullen hun job behouden, hun carriĆØre kunnen voortzetten in hetzelfde filiaal Ć©n al hun salaris- en arbeidsvoorwaarden behouden tijdens de overgang
Xavier Piesvaux, CEO Delhaize

"De resultaten van onze eigen supermarkten gingen de voorbije jaren voortdurend achteruit, terwijl voor de zelfstandige winkels het tegenovergestelde geldt", motiveert de CEO zijn keuze.

Hij wil het personeel wel gerust stellen. "Alle werknemers van de betrokken supermarkten zullen hun job behouden, hun carriĆØre kunnen voortzetten in hetzelfde filiaal Ć©n al hun salaris- en arbeidsvoorwaarden behouden tijdens de overgang."

Piesvaux zegt in de video de reactie van de stakers te begrijpen, maar hoopt dat de rust terugkeert en iedereen alles in het werk stelt om de toekomst van Delhaize te verzekeren. "Naast het stakingsrecht vinden we dat ook het recht op werk gerespecteerd moet worden. Daarom blijven we de toegang tot onze winkels ook garanderen", zegt hij.

Delhaizebaas Xavier Piesvaux

"Provocatie"

De vakbonden vinden zijn boodschap eerder een provocatie dan een steun aan de werknemers. "Hoe kan hij zeggen dat het franchiseplan de enige optie is als er een paar uur later een nieuwe verzoeningsvergadering zal plaatsvinden", zegt een anonieme vakbondsafgevaardigde aan onze Franstalige collega's van RTBF. "Eigenlijk vertelt hij hiermee dat onderhandelen geen zin heeft."

Iemand anders heeft het over een "klap in het gezicht". Perspectief op een einde van de onenigheid is er dan ook niet. Dit weekend hadden de vakbonden opnieuw een aantal winkels gesloten. De directie heeft intussen een deurwaarder ingeschakeld om alvast enkele daarvan opnieuw te openen.

Meest gelezen