Hedwig Van Roost en Gonda Celis bij het treurende mannetje.© Jan Brys

Mysterie in Brasschaat: mannelijke zwarte zwanen treuren omdat vrouwtjes spoorloos verdwijnen

Brasschaat -

Er is iets aan de hand met de zwarte zwanen in park De Mik en meer bepaald met de vrouwelijke diertjes. Zij verdwijnen met de regelmaat van een klok. Er zijn er al enkelen doodgebeten door loslopende honden, maar er worden er blijkbaar ook gestolen. De wandelaars in het park onder wie Hedwig Van Roost speuren vruchteloos naar het laatst bijgeplaatste dier.

Jan Brys

Zwarte zwanen zijn zeer trouw aan elkaar. Als het vrouwtje er niet meer is, dan treurt het mannetje duidelijk. Hedwig Van Roost: “Ik kom hier dagelijks met mijn hond wandelen en kijk steeds uit naar de zwarte zwanen. Ze zijn zo sierlijk en het is mooi om te zien hoe ze aan elkaar gehecht zijn. Nog niet zo lang geleden was het vrouwtje plots verdwenen. De wolf kan het niet zijn geweest, want dan vinden we een karkas. Het diertje was gewoon weggehaald. Een volwassen zwaan kost algauw om en bij de 200 euro. We hebben ook vernomen dat er elders eieren van zwarte zwanen worden gestolen. Dat is toch duidelijk. De ganzen verdwijnen nier nooit. Eigenlijk is het schandalig. De vele wandelaars die hier komen, vinden het bijzonder jammer. Er wordt veel over gesproken.”

Een koppeltje in park De Mik, in betere tijden.© RR

Samen met Gonda Celis die al jaren aan de plas woont, hoopt Hedwig dat het gemeentebestuur maatregelen neemt om de dieren beter te beschermen. “We hebben al dikwijls gevraagd om een soort bruggetje naar het eiland te leggen zodat de dieren daar ’s nachts in veiligheid kunnen overnachten. Nu geraken de dieren niet op het eiland en zijn ze dus niet echt veilig. Een bruggetje aanleggen was perfect mogelijk toen de parkvijver nog niet zo lang geleden werd gerenoveerd. Meer toezicht zou ook geen overbodige luxe zijn.”

Hedwig en Gonda vinden ook dat er meer respect van de mensen mag zijn voor het park. “Wandelaars moeten soms opzijspringen als er van die snelle pedelecs voorbijrazen. Ouders merken het vaak niet dat hun kinderen met stenen en stokken naar de dieren werpen. Nog altijd lopen er soms honden los, al valt dat nu wel mee. Maar het mag niet, hé. Een beetje meer toezicht is hier alvast op zijn plaats. Het is echt een oase van rust en dat moet zo blijven”, zo luidt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners