De blikjes werden leeggegoten en daarna gerecycleerd.

Belgische douane vernietigt duizenden blikjes Amerikaans bier op vraag van Franse champagneboeren

De Belgische douane in Ieper heeft deze week een Amerikaans transport van 2.352 blikjes waarop 'The Champagne of Beers' vermeld stond, vernietigd. Het woord 'champagne' werd onrechtmatig vermeld en is beschermd. De douane greep in op vraag van het Comité Champagne, dat de merknaam beschermt.

De lading werd in februari in beslag genomen in de haven van Antwerpen en is vernietigd op vraag van het zogenoemde Comité Champagne. Dat is een beroepsvereniging van champagneboeren en -huizen. Ze proberen de bescherming van de benaming in de hele wereld te garanderen. "De ontvanger van de goederen in Duitsland is op de hoogte gebracht en heeft deze beslissing niet aangevochten", aldus het Comité Champagne.

BEKIJK - Zo gaat de vernietiging van het bier in zijn werk:

Videospeler inladen...

De inbeslagname door de douane werd uitgevoerd op basis van Europese regelgeving, die goederen die een inbreuk plegen op een geografische aanduiding in de lidstaat waar ze zich bevinden, als namaakgoederen beschouwt. "Goederen die in de Europese Unie worden geïmporteerd, mogen de beschermde benaming "Champagne" niet gebruiken, tenzij ze uit die regio afkomstig zijn", legt Kristian Vanderwaeren van de douane uit.

Meest gelezen