Na mislukte gesprekken Delhaize: vakbonden organiseren nationale actiedag voor hele retailsector

Na de mislukte tweede verzoeningsvergadering tussen de directie en de vakbonden van Delhaize, hebben die vakbonden beslist een nationale actiedag voor de hele retailsector te organiseren. Dat bevestigt Kristel Van Damme van ACV Puls zaterdag. Hoe die actiedag zal verlopen en wanneer die zal plaatsvinden, moet nog worden beslist, maar de datum van 10 mei circuleert alvast.

lto
Bron: BELGA

Ondanks drie bijzondere ondernemingsraden en twee verzoeningspogingen onder leiding van een sociaal bemiddelaar zit het overleg bij Delhaize nog altijd muurvast. Op 7 maart presenteerde het bedrijf het plan om al zijn 128 winkels in eigen beheer te verzelfstandigen.

Aanstaande maandag vindt een reeds langer geplande ondernemingsraad plaats, maar daar verwachten de bonden niet veel van. Omdat enkel de syndicale vertegenwoordigers bij Delhaize zelf er aanwezig kunnen zijn en het overleg nog geen doorbraak opgeleverd heeft, vroegen de bonden zaterdagmiddag aan Delhaize om de bespreking van het toekomstplan zelfs van de agenda te halen, maar daar wilde de directie naar verluidt niet van weten.

LEES OOK. Geen witte rook bij Delhaize: “Het is een middenvinger naar het personeel toe”

Bij vakbond ACV Puls zegt Kristel Van Damme dat de acties noodgedwongen zullen moeten worden versterkt, “om Delhaize op de een of andere manier te treffen”. Maar concrete actiemiddelen moeten nog worden afgesproken, zegt ze.

Ook gaat het gemeenschappelijk vakbondsfront door met het plan om een nationale actiedag voor de hele retailsector te organiseren, mogelijk op 10 mei.

Van Damme is naar eigen zeggen “terneergeslagen” uit het overleg met de Delhaizedirectie gekomen. “Ik weet niet hoe dit nog recht kan worden getrokken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER