Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Slecht nieuws voor wie last heeft van hooikoorts: graspollenseizoen is van start gegaan

Slecht nieuws voor wie last heeft van hooikoorts: graspollenseizoen is van start gegaan
Beeld Getty Images

Het graspollenseizoen is begonnen, dat meldt het online weerplatform Meteovista vandaag. De eerste grassen komen geleidelijk tot bloei en daardoor stijgt de kans op hooikoortsklachten voor de ongeveer één miljoen Belgen met een graspollenallergie.

Het graspollenseizoen komt nu geleidelijk op gang. De eerste grassoorten, zoals de grote vossenstaart, beginnen te bloeien en daardoor kunnen heel wat mensen hooikoortsklachten krijgen. In de tweede helft van mei en in juni vindt normaal gezien de piekperiode van het graspollenseizoen plaats. Indien het de komende tijd koud blijft, dan is het mogelijk dat de piekperiode later begint.

Wie (alleen) last heeft van een berkpollenallergie zal nog een paar weken klachten ervaren. Halverwege mei is het boompollenseizoen voorbij en kunnen mensen die alleen last hebben van boompollen opgelucht ademhalen. Ook andere boomsoorten, zoals de es en wilg, bloeien nog, maar de pollen van deze bomen zijn licht allergeen en veroorzaken bij weinig mensen hooikoortsklachten.

Het weer speelt een belangrijke rol in de mate waarin klachten optreden. Aan het begin van deze week is het koud voor de tijd van het jaar met maxima tussen de 9 en 13 graden. Dit remt de ontwikkeling en bloei van het gras, waardoor de hoeveelheid pollen die in de lucht terechtkomt nog beperkt blijft. Ook trekken soms buien over die de lucht zuiveren. Toch zullen er ook lange droge perioden zijn waarin klachten kunnen ontstaan. De buien zorgen bovendien voor een vochtige bodem, waardoor het gras goed kan groeien.