© rr

UPDATE. Tadej Pogacar geopereerd aan meerdere breukjes in pols na valpartij: “Zijn voorwiel ontplofte gewoon”

Tadej Pogacar is met zo’n 160 kilometer te gaan in Luik-Bastenaken-Luik tegen de vlakte gegaan. De Sloveense topfavoriet moest worden opgewacht door zijn voltallige team bij UAE Team Emirates, maar gaf even later op. Pogacar werd door het team naar het ZOL in Genk gebracht met een polsblessure, waaraan hij met succes geopereerd werd.

Laurens Van Heuverswijn, Stijn Joris, Koen Snoekx, Sam Varewyck

Pogacar kon nog even de wedstrijd hervatten, maar stapte nadien toch af in Luik-Bastenaken-Luik. Enkele uren na zijn exit is er in het ziekenhuis van Genk een meervoudige breuk in zijn linkerpols vastgesteld. Verder is er ook sprake van een breuk in de onderarm, maar dat zou niet al te erg zijn, meldt ploegleider Mauro Gianetti van UAE. Over de Tour de France worden voorlopig nog geen uitspraken gedaan.

Na een scan in het ZOL bleek dat hij door de val breuken had opgelopen aan het scaphoïd en het lunatum, twee handwortelbeentjes in het polsgewricht. In iedere menselijke hand zitten acht handwortelbeentjes, verdeeld over twee rijen van vier. Het scaphoid is het grootste botje van de proximale rij van de handwortelbeentjes, gelegen aan de kant van het spaakbeen.

Gespecialiseerd in handchirurgie

In de loop van zondagnamiddag werd Pogacar aan zijn linkerhand geopereerd door prof. dr. Joris Duerinckx. “De operatie is succesvol verlopen”, zegt Jurgen Ritzen, woordvoerder van het ZOL. Zondagavond rond 19.30 uur mocht Pogacar het ziekenhuis verlaten.

Het is opvallend dat het team van Pogacar voor de operatie van zijn toprenner kiest voor het ziekenhuis van Genk en bijvoorbeeld niet voor het universitair ziekenhuis van Luik, dat veel dichter ligt bij de plaats van de valpartij. “De ploegdokter van Pogacar heeft zich na de val van zijn renner bevraagd bij een bevriende dokter”, zegt Jurgen Ritzen. “Die bevriende arts heeft de raad gegeven om de renner te laten opereren in Genk, omdat wij hier gespecialiseerd zijn in handchirurgie. We wensen Tadej Pogacar een vlot herstel toe.”

Oorzaak valpartij

Axel Merckx, actief voor de RTBF als reporter op de motor, stelde aanvankelijk dat Mikkel Honoré en Pogacar allebei twee lekke banden hadden. Honoré zou vervolgens Pogacar mee ten val hebben gebracht. Later sprak Merckx op de RTBF met ploegleider Matxin, die sprak van een “ontploft voorwiel”. Dat bevestigt intussen ook Mauro Gianetti. “Zowel het wiel van Honoré als dat van Pogacar ontplofte plots. Dat heeft de val veroorzaakt omdat het aan een hoge snelheid gebeurde in een afdaling. Tadej kon die val niet vermijden”, klinkt het.

De tweevoudig Tourwinnaar stapte na de valpartij in één van de volgwagens van UAE Team Emirates. Ook vorig jaar kon Pogacar zijn tweede La Doyenne niet winnen door omstandigheden. Toen besliste hij om niet te starten na het overlijden van de moeder van vriendin Urska Zigart. Honoré moest ook de wedstrijd staken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen