Mohammed is in Soedan om voor zijn zieke vader te zorgen: “We zijn gevlucht, we vreesden voor ons leven”

© IF

Amper vier dagen was Mohammed Eltayeb (49), die al jaren in België woont, op bezoek bij zijn zieke vader in zijn thuisland Soedan, toen daar de oorlog uitbrak. Hij vluchtte samen met familie weg uit de hoofdstad, waar door het onophoudelijke geweld de lijken op straat bijven liggen.

Tommy Huyghebaert, Gilles Liesenborghs, Lotte Debrouwere en Michaël Temmerman

“De situatie in de hoofdstad Khartoem is vreselijk. Op straat liggen lijken. Constant hoorden we geweerschoten en bommen ontploffen. We lieten alles achter, ook al kon mijn zieke vader van 90 beter verzorgd worden in de hoofdstad. Maar we konden niet anders, we vreesden echt voor ons leven.”

Mohammed Eltayeb en zijn vader vluchtten richting Mayerno, hun geboortestad op zo’n 300 kilometer van Khartoem. Een levensgevaarlijke vlucht, want ook buiten de miljoenenhoofdstad woeden gevechten. “We moesten gebruikmaken van het openbaar vervoer omdat nergens rond de hoofdstad nog brandstof te vinden was”, zegt Mohammed. “Langs onze vluchtroute zagen we veel uitgebrande tanks.”

Vertrokken voor conflict

Mohammed woont al jaren in Merchtem, en brengt er drie zonen groot. Maar op 11 april keerde hij terug naar zijn geboorteland om er een maand voor zijn zieke vader te zorgen. “Hij heeft constant medische zorg nodig. Mijn moeder is overleden in oktober. Dus vloog ik naar Khartoem. Van een nieuw conflict was toen nog geen sprake. Vier dagen na mijn aankomst brak de strijd los.”

© rr

Twee generaals strijden nu in Soedan om de macht: Abdel Fattah al-Burhan, de leider van de Soedanese strijdkrachten (SAF), en Hemedti, het hoofd van de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF). De twee pleegden eerst nog samen een staatsgreep, maar raakten het oneens over de richting die het land uit moet en over de overgang naar een burgerregering.

Sindsdien zitten de Soedanezen gevangen tussen beide kampen. “Een van mijn zussen die in Ombadda woont, kon zelfs niet vluchten naar veiliger gebied. We zijn echt bijzonder bang dat haar gezin iets overkomt”, zegt Mohammed. “Maar hoelang zijn wij hier in Mayerno zelf nog veilig? Ik vrees dat de hele situatie nog meer zal exploderen. We rekenen echt op de internationale gemeenschap om druk uit te oefenen op de strijdende partijen.”

Voorlopig weet Mohammed niet hoe en wanneer hij terugkeert. Hij weet zelfs niet of hij dat eigenlijk wel wil. “Normaal bleef ik hier tot 11 mei, dan eindigt mijn vakantie bij de bank waarvoor ik werk. Maar zoals het nu gaat in Soedan wordt het een moeilijke beslissing om mijn vader hier alleen achter te laten.”

Evacuatie

In Soedan zouden zich 42 Belgen en rechthebbenden (leden van het kerngezin) bevinden. Gisteren werd begonnen met hun evacuatie naar Europa, bevestigde minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR). “In samenwerking met Frankrijk en Nederland zijn meerdere operaties aan de gang om Europese onderdanen zo snel mogelijk te evacueren. Al onze diensten worden gemobiliseerd om hen te helpen. We nodigen Belgen en rechthebbenden in Soedan die dat nog niet hebben gedaan, om zo snel mogelijk contact op te nemen met onze diplomatieke post.”

De paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) liet intussen optekenen bereid te zijn om de vliegvelden weer gedeeltelijk te heropenen om evacuaties mogelijk te maken. Ook de Soedanese de facto president en opperbevelhebber van het leger gaat akkoord met de evacuatie van burgers en diplomatieke vertegenwoordigers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen