© BELGA

REACTIES. Klappertandende Tom Pidcock ‘best of the rest’ na Evenepoel: “Remco is gewoon een topcoureur, hij was veel te sterk”

De sensationele overwinning van Remco Evenepoel in Luik-Bastenaken-Luik was natuurlijk waar iedereen oog voor had, maar in de achtergrond werd natuurlijk ook nog gekoerst. Uiteindelijk was Tom Pidcock de best of the rest. De jonge Brit verscheen na de race klappertandend voor de camera’s. “Hoe ik me voel na deze tweede plaats? Vooral koud.”

Sam Varewyck, belga

Tom Pidcock: “Remco is gewoon een topcoureur, hij was veel te sterk”

“Vandaag was heel zwaar, zoals wel vaker dit voorjaar”, stak Pidcock van wal. “Ik controleerde mijn inspanning op La Redoute. Ik wist dat ik in de afdaling wel kon terugkeren, maar natuurlijk reed Evenepoel mij er op de volgende klim gewoon losjes af. Maar ik heb gegokt: ofwel ging ik vol op La Rédoute in de hoop mee te kunnen met Remco, ofwel wachtte ik af en focuste ik vol voor de tweede plek. Ik ging mee met Remco en eindigde toch nog tweede ondanks ik moest lossen. Dus ik heb goed gegokt.”

“Hoe ik me voel na deze tweede plek? Vooral koud. I’m bloody freezing”, zei de jonge Brit, die klappertandend voor de camera verscheen. “Nee, mijn ambitie is altijd om te winnen, maar soms kan dat gewoon niet. Remco is gewoon een topcoureur en was veel te sterk. Hij vroeg me op een bepaald moment om over te nemen, maar ik kon echt niet meer, dus reed hij gewoon van me weg. Maar ik reed een goede koers vandaag, dat gebeurde hier de afgelopen jaren niet, dus dat is positief. Ik ben blij met mijn eerste podium in een Monument.”

Ilan Van Wilder: “We hadden dit niet nodig, maar het is mooi meegenomen”

“Ik ben helemaal leeg, dat zegt genoeg”, vertelde een blije Ilan Van Wilder bij Sporza na de aankomst. Hij was de man die kopman Evenepoel uiteindelijk het langste bijstond. “Het was een lastige editie waarbij we vroeg onder druk werden gezet. We hadden echt iedereen nodig, iedereen heeft zijn werk ook meer dan gedaan. Dat Remco het dan weer afmaakt, op een gelijkaardige manier als vorig jaar, is fantastisch. Ik denk dat iedereen trots mag zijn.”

De mannen van Soudal - Quick Step moesten op zo’n 120 kilometer van het einde al de koers in handen nemen. “Het was nodig dat we zo vroeg het heft in handen namen. Voor de Wanne werd er al aangevallen, dus we moesten meteen de koers controleren en een hoog tempo neerzetten zodat andere aanvallen niet konden doorgaan. Ze moesten we ook reageren op Pavel Sivakov en Ben Healy, want je wil liever niet dat die wegrijden. Dan zouden we achter de feiten aanrijden.” (Lees verder onder de foto)

© BELGA

Uiteindelijk kwam het tot een gelijkaardig scenario als twaalf maanden geleden, waarbij Remco Evenepoel aanviel op La Redoute. “Het plan was zeker om daar aan te vallen”, onthulde Van Wilder. “Nu mag ik het zeggen, want de koers is gedaan (lacht). We hebben dat ook zo uitgevoerd. Het uitvallen van Tadej Pogacar heeft niks aan ons plan veranderd. Het is natuurlijk zeer jammer voor de wedstrijd dat dat gebeurd is, ik wens hem ook veel beterschap toe.”

“Hoe hard hadden we dit nodig? Ik denk dat de pers het weer zo zal uitvergroten dat de klassiekers wat minder waren. Maar ik denk niet dat we dit nodig hadden, het is gewoon heel mooi meegenomen. Het was natuurlijk een hoofddoel en het bewijst wel dat iedereen in orde is. De grote baas is denk ik ook tevreden”, aldus Van Wilder, die op dat moment net een schouderklopje van ploegbaas Patrick Lefevere kreeg.

Tiesj Benoot eindigt 7e: “Al mijn vierde editie, maar de lastigste”

Tiesj Benoot (Jumbo-Visma) bemachtigde zondag een zevende plaats in Luik-Bastenaken-Luik. Het was al zijn vierde deelname, maar wel zijn lastigste tot nog toe. “Ik denk dat het heel mooi was op tv, maar enorm lastig om op de fiets te doen”, blikte hij terug.

Nog voor de start van de koers kwam er al een tegenslag voor Jumbo-Visma, nadat teamgenoten Tosh Van der Sande en Sam Oomen door een COVID-besmetting hadden moeten afzeggen. “Dat was natuurlijk heel spijtig, maar ik denk dat we ons wel goed verdedigd hebben ondanks de twee verliezen”, aldus Benoot.

Ploegmaat Jan Tratnik probeerde van ver te anticiperen. Benoot geloofde even in de kansen van de Sloveen op het podium. “Als hij over La Redoute geraakt, en Remco dan alleen achterkomt, dan verhogen zijn kansen op het podium”, aldus Benoot. “De afdaling naar La Redoute speelde een beetje in Jans nadeel, omdat hij daar alleen zat. Maar hij heeft vooral laten zien dat hij klaar is voor de Giro d’Italia.”

De grote ster van de dag was uiteraard wereldkampioen Remco Evenepoel, die helemaal alleen over de eindstreep kwam. Daar kon niemand iets tegen inbrengen, volgens Benoot. “Als je anderhalve minuut kan wegrijden, dan laat je zien wie echt de beste is. Remco was echt outstanding. Tom Pidcock deed nog een poging aan te sluiten, maar je ziet dat hij dat dan ook achteraf cash moest betalen.”

Zelf is Benoot blij met zijn zevende plaats, ook al leek plek vijf erin te zitten. “Maar Valentin Madouas en Guillaume Martin reden nog weg in de afdaling. Ik reed nadien nog weg. Voor hetzelfde geld werd ik twaalfde, dus ik mag zeker niet klagen. Maar nu is het tijd voor een welverdiende rust. Na mijn val in Livigno vorige zomer (waar Benoot een nekwervel brak, red.), ben ik sinds eind september non-stop aan het trainen. Een weekje rust zal deugd doen.”

© BELGA

Maxim Van Gils eindigt 11e in Luik: “Ik was op”

Maxim Van Gils (Lotto Dstny) kwam zondag in Luik-Bastenaken-Luik als 11e over de finish. Vooral de laatste kilometers had hij het zwaar. “Ik was echt kapot op het einde. Maar op die momenten moet je gewoon volhouden tot de finish. En dat heb ik ook gedaan.”

De 23-jarige Maxim Van Gils had naar eigen zeggen heel de wedstrijd het onderste uit de kast gehaald, maar vanaf La Redoute kreeg hij het moeilijk. “Alles ging zo snel. Voor mij lieten twee renners van Ineos een gaatje, waardoor ik twee keer een kloofje moest dichten”, zegt Van Gils.

Zodra La Redoute achter de rug was, was Van Gils op. “Eens ik bovenaan La Redoute kwam, was ik eraan voor de moeite. De afdaling deed ik samen met Woods. Daarna kwamen we terug bij de groep en was het weer échte koers … Het was gewoon echt sterven. Om de beurt spurtten we een keer en reden we gaten dicht. We wilden allemaal zo snel mogelijk naar de finish.”

Van Gils toont zich tevreden over zijn Ardennenperiode. “Ik ben aangenaam verrast over mezelf. Het is allemaal zeer goed meegevallen. Ik had gehoopt op deze afloop. Het is perfect gegaan zoals ik wilde.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer