Gemeenteraadslid Anneke Vanheusden en burgemeester Kurt Vanryckeghem
Levi Verbauwhede

Stadsbestuur Waregem boos omdat werken station worden uitgesteld: "Slag in gezicht van mensen met beperking"

Het stadsbestuur van Waregem is boos dat het station niet toegankelijker gemaakt zal worden. NMBS maakte een lijst bekend van investeringen en Waregem is daar niet in opgenomen. Nochtans ijvert het bestuur al twintig jaar om het perron van toegankelijk te maken voor alle inwoners.

"Deze beslissing is een kaakslag voor de vele reizigers in Waregem en in het bijzonder voor de mensen met een beperking, hen wordt het recht op basismobiliteit ontzegd", reageert burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) in een boze en verontwaardigde brief naar zowel de NMBS-CEO als naar de federale minister van Mobiliteit.Ā Donderdagavond bleek dat NMBS het station van Waregem niet heeft opgenomen in de lijst van geplande investeringen voor de komende tien jaar.

Al twintig jaar ijvert de stad om het gebouw aan te passen zodat alle inwoners de trein kunnen nemen.Ā Tussen de stoep en de laagste trede van de trein zit een gat van een halve meter en mensen die geen (rol)trap kunnen nemen kunnen niet op het perron raken. Het stadsbestuur vraagt al jaren om aanpassingen, zodat alle reizigers uit Waregem en omstreken het openbaar vervoer kunnen gebruiken.

Gingen zo "snel als mogelijk" aangepakt worden

"Begin mei 2022 antwoordde minister Gilkinet dat de perronverhoging met nieuwe trappen en liften in Waregem helaas werd uitgesteld, maar dat NMBS en Infrabel er alles aan zouden doen om de werken zo snel mogelijk te hervatten. "Zo snel als mogelijk" valt blijkbaar niet binnen de eerste tien jaar", gaat Vanryckeghem verder.

CD&V-gemeenteraadslid Anneke Vanheusden ijvert al sinds de jaren negentig voor een toegankelijk station. De 42-jarige Waregemse moet vaak naar het UZ in Gent. "Via het openbaar vervoer raak je met gemak tot aan de voordeur van het ziekenhuis, maar niet vanuit Waregem. Het is onbegrijpelijk dat ik na al die jaren nog steeds de trein niet kan nemen in mijn eigen stad."

Reactie NMBS

De NMBS begrijpt de frustratie van het stadsbestuur, maar dat zal niets veranderen aan de keuze. "In samenspraak met de federale overheid maken wij keuzes tussen verschillende projecten, in functie van de financiƫle middelen die werden voorzien", reageert woordvoerder Bart Crols kort en duidelijk.

Levi Verbauwhede

Meest gelezen