Thijs Pattyn

Nederlander wint derde editie van Europees Kampioenschap Meeuwenschreeuwen in De Panne: "Uit de hand gelopen grap"

In Adinkerke bij De Panne werd het EK Meeuwenschreeuwen georganiseerd. Nederlander Jarmo Slutter kon het best het geluid van een meeuw nabootsen. "Het is een uit de hand gelopen grap, maar ik ben er best blij mee", reageerde hij achteraf.

Vijf jaar geleden organiseerde Claude Willaert het eerste Belgische Kampioenschap Meeuwenschreeuwen. Het werd een groot succes en werd ook door buurlanden opgepikt. Niet veel later werd er voor het eerst een EK georganiseerd. Ditmaal werd het gewonnen door de Nederlander Jarmo Slutter uit Eindhoven.

"Het is de eerste keer dat ik meedoe. Het is een uit de hand gelopen grap", vertelt de 21-jarige die ook als meeuw verkleed kwam. "Ik deed gewoon eens een meeuw na en blijkbaar klonk dat goed. Toen zagen we dat er effectief een wedstrijd was en heb ik mij ingeschreven. Ik ben hier samen met een groep van ongeveer 16 vrienden gekomen. Ik had nooit gedacht dat ik zou winnen."

BEKIJK - Wie schreeuwt als een meeuw voor een medaille:

Videospeler inladen...

Meeuwen hebben (onterecht) een slechte reputatie

Meeuwen veroorzaken heel wat overlast in de stad en worden daarom verguisd als "ratten van de zee" en dat knaagt aan de organisatoren. "Meeuwen horen bij de kust als zout in de zee", reageert organisator Claude Willaert. "Met een positieve actie willen we de mensen ook leren kijken naar meeuwen en hun gedrag en geluid te observeren.

De "overlast" die meeuwen hun slechte naam bezorgen zijn eigenlijk te wijten aan het gedrag van mensen: brood geven is om problemen vragen en is daarom verboden. Meeuwen gaan op zoek naar nieuwe broedplaatsen omdat hun natuurlijke broedplaatsen zijn ingenomen door menselijke activiteiten. Platte daken van appartementen zijn dan veilige alternatieven.

Meest gelezen