OgnjenO

Laatste dag om energiepremies aan te vragen: welke premies zijn er en hoe vraag je ze aan?

Om je energiefactuur wat binnen de perken te houden, hebben de verschillende regeringen allerlei tegemoetkomingen uitgedokterd: vandaag is de laatste dag waarop heel wat federale energiepremies kunnen aangevraagd worden. Over welke premies gaat het en hoe weet je of je er recht op hebt?

De energiefacturen gingen vorig jaar steil de hoogte in. Om hieraan tegemoet te komen, heeft de overheid een aantal premies in het leven geroepen, zoals het basispakket energie of de stookoliecheque.

De ene premie wordt automatisch verrekend, andere premies moet je zelf aanvragen. In de meeste gevallen is vandaag de deadline om dit te doen. Hieronder een overzicht per premie. Klik op een premie voor meer uitleg.

Het eerste basispakket energie

Iedereen die voor zijn woning een aardgas- en/of elektriciteitscontract heeft afgesloten, kan in aanmerking komen voor het basispakket energie. Wie aan de voorwaarden voldoet, krijgt een korting van 135 euro per maand op de gasfactuur, en 61 euro per maand op de elektriciteitsfactuur. Oorspronkelijk gold deze korting enkel voor de maanden november en december 2022 (het eerste basispakket), maar werd verlengd naar januari, februari en maart 2023 (het tweede basispakket).

Het basispakket elektriciteit/gas geldt enkel voor wie al van vóór 31 december 2022 een variabel contract heeft (voor de maanden november en december werd naar referentiedatum 30 september 2022 gekeken). Ook wie een vast contract heeft dat na 30 september 2021 is afgesloten of vernieuwd heeft recht op het basispakket energie.

Wie het sociaal tarief krijgt, heeft geen recht op het basispakket energie. Wie te veel verdient, moet achteraf een deel terugbetalen via de belastingen. Wie verwarmt met propaan of butaan heeft ook geen recht op het basispakket gas.

Gezinnen die gedomicilieerd zijn in een gebouw met een collectieve gasinstallatie - veel appartementen bijvoorbeeld - waarvan het contract voldoet aan de tarief- en prijsvoorwaarden, hebben ook recht op het basispakket gas. Die toekenning gebeurt niet automatisch. De houder van het gascontract, meestal de verhuurder, moet dan een aanvraag indienen.

De korting wordt automatisch afgetrokken van de voorschot- of afrekeningsfacturen, of wordt rechtstreeks op een bankrekening gestort. Zo werden er 4.700.000 premies automatisch uitgekeerd (2.983.007 premies voor een elektriciteitscontract en 1.780.000 premies voor een gascontract), goed voor een bedrag van 844.600.000 euro. 

Wie denkt recht te hebben op het eerste basispakket energie, maar de premie niet automatisch heeft gekregen, kan zelf een aanvraag indienen bij de FOD Economie. Die aanvraag moet ten laatste vandaag binnen zijn. Dit kan online, via mail of per post (GasElek2022 - PB 30100 - 1000 Brussel). De deadline voor het tweede basispakket energie (voor de maanden januari, februari en maart 2023) is 31 juli 2023. 

Stookoliecheque

Elk huishouden aan wie een leverancier tussen 15 november 2021 en 31 maart 2023 huisbrandolie (stookolie) of propaan in bulk heeft geleverd voor de verwarming van het hoofdverblijf, kan de stookoliecheque t.w.v. 300 euro aanvragen. Dat kan maar één keer, ongeacht het aantal ontvangen leveringen. 

Wie nog van de stookoliecheque wil genieten, maar nog geen aanvraag indiende, kan dat doen tot en met vandaag. Dat kan zowel digitaal als met een aangetekende zending. De FOD Economie ontving al 932.259 aanvragen.

Pelletpremie

De pelletpremie is een éénmalig bedrag dat wordt toegekend aan huishoudens die hun hoofdwoning hoofdzakelijk verwarmen met pellets. De pelletpremie is niet cumuleerbaar met de stookoliecheque of het basispakket gas. Ook huishoudens die al genieten van het voordelige sociaal tarief hebben geen recht op de pelletpremie.

De premie geldt voor de aankoop van ten minste 500 kg houtpellets in bulk. De pellets moeten geleverd zijn door een bedrijf tussen 1 juni 2022 en 31 maart 2023.  Je kan de pelletpremie zowel online als per aangetekende zending tot en met vandaag aanvragen. De FOD Economie ontving al 47.726 aanvragen.

Meest gelezen