Premier Alexander De Croo (Open Vld), de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Finse premier Mette Frederiksen, EU Commissiepresident Ursula von der Leyen en Nederlands premier Mark Rutte vorig jaar tijdens de eerste Noordzeetop in het Deense Esbjerg.
Volledig scherm
Premier Alexander De Croo (Open Vld), de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Finse premier Mette Frederiksen, EU Commissiepresident Ursula von der Leyen en Nederlands premier Mark Rutte vorig jaar tijdens de eerste Noordzeetop in het Deense Esbjerg. © Photo News

Tweede Noordzeetop gaat vandaag van start in Oostende

De coalitie van landen die door de bouw van windmolenparken van de Noordzee een grote groene energiecentrale willen maken, breidt uit. Vandaag willen negen landen daarover afspraken maken, op een top in Oostende, op uitnodiging van de Belgische regering.

  1. Wat zijn de Russen van plan met hun 'vermomde' spionageschepen op de Noordzee? “Westen moet zich voorbereiden op cyberoorlog met Rusland”
    PREMIUM

    Wat zijn de Russen van plan met hun 'vermomde' spionage­sche­pen op de Noordzee? “Westen moet zich voorberei­den op cyberoor­log met Rusland”

    Voor de Russen reikt oorlogsvoering duidelijk verder dan het slagveld in Oekraïne. Russische spionageschepen die vermomd als vissersboten in de Noordzee rondvaren doen nu vrezen voor gerichte acties op communicatiekabels. Militair expert Kris Quanten waarschuwt zelfs voor een heuse cyberoorlog tegen het Westen: “Denk maar aan een digitale bom in de vorm van een virus dat onze energiebevoorrading platlegt.” Wat zouden de gevolgen van zo'n sabotage-operatie zijn voor ons?
  2. Zo belangrijk is komst van Europese regeringsleiders voor Oostende: “EU-top vraagt een inspanning rond veiligheid, maar geeft enorme boost”

    Zo belangrijk is komst van Europese regerings­lei­ders voor Oostende: “EU-top vraagt een inspanning rond veiligheid, maar geeft enorme boost”

    De Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, maar ook buitenlandse pers en security: zo’n 500 mensen zijn volgende week maandag in Oostende aanwezig op de EU-top North Sea Summit. Met zicht op de havengeul zullen ze bespreken hoe ze de uitbouw van offshore windenergie in de Noordzee kunnen versnellen. “We kunnen Oostende op deze manier op de kaart zetten”, zegt burgemeester Bart Tommelein. Ook Bart Boelens, voorzitter van Horeca Middenkust, is opgetogen.