Deze Kempense kmo zet je computer uit als je te lang werkt

Welzijn op het werk maakt opgang bij kmo’s. Om de work-life balance te bewaken, maakte rolluiken- en zonweringsmaker Wilms in Meerhout komaf met ingeburgerde overuren. Het bedrijf heeft ook een eigen café waar collega’s na de uren kunnen uitblazen.


Luister hier naar Hanne Van de Weyer, marketeer bij Wilms:


De essentie: In de war for talent kan het comfort om werk met privé te combineren vaak het doorslaggevende argument zijn bij de keuze van een werkgever. Het familiebedrijf Wilms besliste daarom om te investeren in de fysieke en mentale gezondheid van zijn werknemers.

De methode: Bedrijfscursussen over wellbeing schieten als paddenstoelen uit de grond. Wat te kiezen? Bij Wilms legden ze de kwestie aan het personeel voor.

  • Uit de enquêtes kwamen stoppen met roken en slaapproblemen door het ploegenstelsel naar voor. Dus kwam er een werkgroep om te stoppen met roken. Er komt ook een slaapcoach langs en er werden yoga-sessies opgestart die nek- en rugklachten moeten tegengaan.
  • Als werknemers hun eigen grenzen niet kunnen bewaken, grijpt het bedrijf zelf in. Let wel: bij Wilms worden uiteraard wel overuren gemaakt indien dat echt nodig is. Maar het mag geen gewoonte worden, is de redenering. “Bij mij zijn ze zelfs ooit de computer komen afzetten, omdat ik te lang aan het werken was. Dus op dat vlak is het bedrijf echt super streng”, vertelt marketeer Hanne Van de Weyer.

Het effect: De initiatieven blijken de langetermijnrelatie tussen werknemer en werkgever te versterken en creëren een familiale sfeer. “We hebben ontdekt dat het ziekteverzuim bij ons zeer laag ligt”, zegt Van de Weyer.

Nog dit: Wilms opende ook een eigen café. Van de Weyer: “Daar kan na de uren al eens een pintje gedronken worden. Er komen vaak ideeën naar boven, waarmee de werknemers binnen de werkuren verder mee aan de slag gaan.”

(fjc)

Meer