Het energie-eiland dat voor de Belgische kust komt, is één van de belangrijkste schakels in het netwerk van groenestroomproductie op de Noordzee.
Volledig scherm
PREMIUM
Het energie-eiland dat voor de Belgische kust komt, is één van de belangrijkste schakels in het netwerk van groenestroomproductie op de Noordzee. © Elia

Zo moet de Noordzee ‘de grootste elektriciteitscentrale van Europa’ worden

Maandag vindt in Oostende de tweede Noordzeetop plaats. Daarop zullen de staats- en regeringsleiders van negen landen - waaronder België - de krijtlijnen uittekenen om van de Noordzee ‘de grootste elektriciteitscentrale van Europa’ te maken. Welke plannen liggen op tafel? En wat betekent dat voor u?

62 reacties

  • Pascal D'hondt

    1 jaar geleden
    Dat hele Noordzee projectje kan op 800 miljard euro subsidiesteun rekenen. Natuurlijk dat alle grote bedrijven hiervan willen profiteren. Dat bedrag zal uiteindelijk in de elektriciteitsfactuur aan ons doorgerekend worden, en Tinne maar zeggen dat de prijs van elektriciteit zal dalen.
  • Dirk Dierickx

    1 jaar geleden
    Wat een negatieve reacties, momenteel brengt groene stroom äl 28% van onze gebruikte energie op, 1GW is 2 kernreactoren waard, 5,5 GW is ongeveer het piekverbruik van Vlaanderen, uiteraard waait het niet altijd, daarom een mix van energiebronnen en opslag, slimmeriken.
  • Hubert Vanmechelen

    1 jaar geleden
    Ach mens toch. De doelstelling voor vandaag is nog niet voor de helft verwezenlijkt en de politiek ziet het groots. Zo groot dat er weer met subsidie gekegeld gaat worden om meer investeerders aan te trekken. Wat gaat men ons vertellen als de doestellingen niet gehaald worden. Weer een menselijk foutje zeker. 🤭
  • Geert Landsman

    1 jaar geleden
    En wat als het windstil is? Want op zee komt dat ook voor, soms zelfs dagenlang. Hoe gaan we dan de benodigde stroom opwekken.
  • Frans Peeters

    1 jaar geleden
    Zo een windpaal gaat max 20 jaar mee wegens zout, kostprijs en ventilus 2 op komst