Vlaams Belang wil “asielbedriegers” laten betalen voor procedure en opvang

© BELGA

Oppositiepartij Vlaams Belang heeft een aantal voorstellen klaar om te snoeien in de “asielfactuur”, die volgens haar is opgelopen tot meer dan 1 miljard euro. Asielzoekers die de waarheid verdraaien om een positieve beslissing te krijgen, zullen moeten betalen voor hun procedure en hun opvang.

gjs
Bron: BELGA

Volgens Vlaams Belang bedraagt het asielbudget meer dan 1 miljard euro. Er was al sprake van een budget van 703 miljoen euro, maar bij de begrotingscontrole van drie weken geleden werd nog eens 158 miljoen euro extra uitgetrokken.

Bij die officiële factuur, dixit Vlaams Belang, moet evenwel nog eens ruim 140 miljoen euro aan “verborgen” kosten geteld worden. Het gaat bijvoorbeeld om ruim 45 miljoen euro voor de beoordeling van de asielaanvragen door het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) en 22 miljoen euro voor de asielregistraties door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Zo komt Vlaams Belang aan een werkelijke kostprijs van 1.002.375.306 euro.

Factuur drukken

De partij wil maatregelen treffen om die factuur te drukken, vooral omdat volgens haar 59 procent van de asielzoekers toch wordt afgewezen. Het belangrijkste voorstel, zegt voorzitter Tom Van Grieken, is om asielzoekers die fraude hebben gepleegd de kostprijs van de procedure en de opvang terug te doen betalen. In De Ochtend (Radio 1) verduidelijkte Van Grieken dat wie tijdens zijn procedure bewust informatie beïnvloedt om een positief advies te krijgen, als een fraudeur moet worden beschouwd.

Om die “asielbedriegers” af te schrikken, wil de partij beslag laten leggen op de bezittingen en middelen van de asielzoekers, als waarborg. Bedragen onder de 2.000 euro en bezittingen met een persoonlijke emotionele waarde zouden daarvan worden vrijgesteld. Bij de uiteindelijke beslissing zou deze waarborg aan de erkende vluchteling worden teruggegeven. Ook afgewezen asielzoekers krijgen in het Vlaams Belangvoorstel hun waarborg terug, minus de gemaakte kosten voor de opvang en op voorwaarde dat ze gevolg geven aan het bevel om het grondgebied te verlaten. “Bij aantoonbare fraude zal de waarborg worden ingezet om de kostprijs van de hele procedure terug te betalen”, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen