Airbnb

Hotelsector wil dat Airbnb's in Antwerpen strengere controle krijgen: "Oneerlijke concurrentie"

De hotelsector in Antwerpen wil dat uitbaters van Airbnb-verblijven strenger worden gecontroleerd. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen. Volgens hoteluitbaters stijgt het aantal Airbnb's in de stad en kopen steeds meer bedrijven volledige appartementsgebouwen op om die dan via het platform te verhuren. Volgens de sector gaat het om oneerlijke concurrentie.

In 2017 werden in Antwerpen 1.500 accommodaties verhuurd via Airbnb. Ondertussen zijn dat er al 2.000. Niet alleen zijn dat er dus een pak meer, de hotelsector struikelt ook over het feit dat het minder en minder over kleine verhuurders gaat, maar over grotere spelers die meerdere panden opkopen en dan al die kamers op Airbnb zetten. Op die manier ontduiken ze belastingen. Ze zouden zich ook niet altijd houden aan de voorwaarden voor toeristenverblijven.

Didier Boehlen van de Antwerp Hotel Association spreekt van oneerlijke concurrentie. "Professionele aanbieders kopen hele gebouwen op die vroeger bestemd waren om in te wonen, maar nu een commerciële bestemming krijgen. Dat zien we niet graag komen in Antwerpen. Is dat wat de stad wil, dat we in hele straten alleen nog toeristen zien?"

De hotelsector vraagt dus dat Antwerpen actie onderneemt, meer controles doet en ook een limiet oplegt aan hoeveel dagen per jaar je als particulier een kamer mag verhuren op Airbnb. Brussel richtte al een speciale cel op die de opkopers van grote gebouwen opspoort en hen van de markt haalt. In Gent gaan ze een hogere toeristenbelasting heffen op kamers die via Airbnb verhuurd worden.

Vlaamse bevoegdheid

"Wij nemen uiteraard maatregelen, maar wel binnen onze bevoegdheden", reageert de Antwerpse schepen voor Toerisme, Koen Kennis (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. "Wij hebben ook heel wat mensen die personen opsporen die misbruik maken van het systeem. Wij werken daarvoor trouwens ook nauw samen met de hotelsector."

BELUISTER - "De stad zit al samen met de hotelsector en Vlaanderen":

"Daarnaast laten wij onze toeristische dienst ook geregeld screenings doen van de platformen, om te zien of wat erop staat ook gekend is bij Vlaanderen. Want dat is een Vlaamse bevoegdheid. Wij gaan zelf mensen aanschrijven en het signaal geven dat ze alles in orde moeten brengen, maar de sancties moeten vanuit Vlaanderen komen. De stad zelf kan geen boetes geven."

Meest gelezen