Ongebruikte tanks in een Belgische opslagplaats
Nicolas Landemard/Le Pictorium/Cover Images

Wereldwijde militaire uitgaven bereiken recordhoogte in 2022: "We leven in een steeds onveiligere wereld"

De wereldwijde militaire uitgaven hebben in 2022 een nieuwe recordhoogte bereikt. Alle landen samen gaven ruim 2.000 miljard (een 2 met 12 nullen) euro uit aan militaire infrastructuur. Europa kende de grootste stijging in zeker dertig jaar tijd. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het vredesonderzoeksinstituut SIPRI in Stockholm.

2.040.000.000.000 euro. Zoveel geld spendeerden alle landen in 2022 samen aan militaire infrastructuur. Dat blijkt uit een rapport van het vredesonderzoeksinstituut SIPRI. Het jaarlijkse SIPRI-rapport wordt beschouwd als de meest uitgebreide verzameling van gegevens over de militaire uitgaven van landen ter wereld.

Ruim 2.000 miljard euro, dat is een record. In 2022 namen de wereldwijde militaire uitgaven toe met 3,7 procent. Vooral in Europa zijn de militaire uitgaven fors toegenomen, met maar liefst 13 procent. Dat is de grootste stijging in 30 jaar. Het is sinds het laatste jaar van de Koude Oorlog in 1989 geleden dat in Europa zoveel werd besteed aan militaire uitgaven.

Oorlog en onveiligheid

2022 was al het achtste jaar op rij dat de militaire uitgaven stegen. En volgens het rapport zal die trend zich de komende jaren voortzetten. Dat is vooral het gevolg van oorlogen en het toenemende gevoel van onveiligheid. Zo is de oorlog in Oekraïne één van de grootste oorzaken voor het exploderen van de defensie-uitgaven in Europa. 

"De voortdurende stijging van de wereldwijde militaire uitgaven is een teken dat we in een steeds onveiligere wereld leven", vertelt Nan Tian, hoofdonderzoeker bij SIPRI's Military Expenditure and Arms Production Programme. "Staten versterken hun militaire macht als reactie op een verslechterende veiligheidsomgeving, die ze in de nabije toekomst niet meteen zien verbeteren."

GRAFIEK - Zoveel gaf de wereld uit (in miljard) aan militaire infrastructuur:

Bovenaan de lijst pronkt Noord-Amerika, dat er nog altijd met kop en schouders bovenuit steekt. Vooral de Verenigde Staten blijven één van de koplopers in militaire uitgaven. In 2022 gaf het land bijna 800 miljard euro uit aan het leger, een stijging van 0,7 procent. Die stijging is volgens de VS een direct gevolg van de Amerikaanse steun aan Oekraïne. Het aandeel van de VS is goed voor 39 procent van de totale wereldwijde militaire uitgaven. 

Oost-Azië prijkt, vooral door de hoge uitgaven van China en Japan, op de tweede plaats. Toch liggen de totale investeringen een heel stuk lager in vergelijking met de VS. In 2022 ging in China 265 miljard naar militaire doeleinden. Japan gaf in dat jaar 46 miljard dollar uit aan het leger, een stijging van 5,9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. 

Maar vooral de stijging in Europa is opvallend. Oekraïne alleen al tekent een stijging op van 640 procent en staat nu op de elfde plaats op de wereldranglijst, na een 36e plaats vorig jaar. Het Verenigd Koninkrijk gaf van alle Europese landen het meeste uit: 62,25 miljard. Duitsland en Frankrijk volgen met respectievelijk 50,71 miljard en 48,8 miljard. Ter vergelijking: volgens cijfers van Euromil was het Belgische defensiebudget in 2022 4,2 miljard euro. 

BEKIJK - De Vlaamse wapenindustrie boomt, "Terzake" kreeg een exclusieve kijk achter de schermen (3 maart 2023):

Videospeler inladen...

Meest gelezen