© Isosport

Antwerp en Moeskroen krijgen geen licentie voor volgend jaar

Antwerp en Moeskroen hebben geen proflicentie gekregen om volgend seizoen aan te treden in de Jupiler Pro League én de Proximus League. Dat maakte de Licentiecommissie woensdag bekend. Momenteel betekent dat dat beide ploegen zouden zakken naar de Eerste Amateurklasse, maar zowel Antwerp als Moeskroen gaan in beroep bij het BAS, het Belgisch Arbitragehof voor de Sport.

jtp, dvd, joro

Als Antwerp en/of Moeskroen ook bij het BAS bot vangen, komen deze twee clubs volgens de reglementen erbij in 1A

In tegenstelling tot eerdere berichten krijgt ook Antwerp voorlopig geen licentie voor profvoetbal volgend jaar. Aanvankelijk deed een verouderd bericht de ronde dat snel gedeeld werd in supportersmiddens. “De licentiecommissie verklaart het verzoek tot bekomen van een licentie voor 1A en 1B ontvankelijk doch ongegrond”, zo staat te lezen in het lijvige document van de Licentiecommissie. Antwerp gaat in beroep bij het BAS.

De informatie die volgens de Licentiecommissie in de documenten ontbreken handelen rond geldtransfers tussen vennootschappen. Er is onduidelijkheid rond de geldschieter, de eigenaar van een genootschap en de herkomst van het geld. Volgens de Licentiecommissie is het dan ook niet bewezen dat de continuïteit van de club verzekerd is tot het einde van de licentie...

Ook geen licentie voor Moeskroen

“Moeskroen heeft kennis genomen van het negatieve nieuws, maar gaat hiermee niet akkoord. Moeskroen trekt dan ook naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. De club is in orde met alle reglementen en is van mening dat de Licentiecommissie de nieuwe regels overdreven handhaaft. Daarom is Moeskroen ervan overtuigd dat we alsnog onze licentie voor het seizoen 2017-2018 zullen krijgen. We hopen dat de beslissing zo snel mogelijk wordt genomen”, luidt het persbericht van de ploeg.

“We waren voorbereid op deze beslissing, want het is het derde opeenvolgende jaar dat men probeert Moeskroen te verbannen naar de tweede klasse. We legden echter een goed administratief en sportief plan voor en hebben een gezonde balans, zonder schulden aan derden.”

White Star Brussel kreeg deze keer zelfs geen licentie voor het amateurvoetbal.

Westerlo “wil nog niet te vroeg victorie kraaien”

Bij het sportief gedegradeerde Westerlo willen ze niet te vroeg victorie kraaien. “Het enige wat we nu kunnen doen, is afwachten”, zegt manager Herman Wijnants. “Moeskroen zal in beroep gaan bij het BAS, daarna kan het nog naar de evocatiecommissie en zelfs naar de burgerlijke rechtbank, ook al is dat eigenlijk niet toegestaan. Hopelijk komt er snel duidelijkheid, maar we zullen toch moeten wachten.”

“Of we hierop hadden gerekend? Tja, vorig jaar had die club ook al moeilijkheden. Maar toen heeft ze haar licentie toch gekregen. Dit is een element van hoop voor ons, maar laat ons voorlopig toch maar nuchter blijven.”

© BELGA

Bij Roeselare, dat de finale van 1B om promotie naar 1A verloor van Antwerp, wachten ze in spanning af. “Ze hebben nog altijd het BAS, dus is het afwachten wat daar beslist wordt”, klink het in een eerste reactie. “We zijn niet op de hoogte van het dossier, dus kunnen we ons daar ook niet over uitspreken.” Roeselare kreeg wél een licentie voor profvoetbal, het zou dus de plaats van Antwerp kunnen innemen als The Great Old niet promoveert.

Wel goed nieuws van KV Kortrijk en Lokeren

KV Kortrijk en Sporting Lokeren kregen wel goed nieuws over hun proflicentie. Beide teams mogen volgend jaar gewoon in 1A aantreden.

KV Kortrijk moest zijn dossier opnieuw indienen, omdat de Licentiecommissie het rapport rond de functie van Karim Belhocine tegen de eerste deadline nog niet had afgerond. Belhocine nam zonder Pro Licence-diploma de taken van de hoofdcoach voor zijn rekening, al was zijn officiële functie Directeur Voetbalzaken. “Belhocine heeft wel degelijk gefungeerd als de hoofdtrainer van KV Kortrijk ..., wat niet beantwoordt aan de voorstelling van zaken door de club”, concludeerde de Licentiecommissie op basis van dat rapport.

KV Kortrijk moet voor die inbreuk een boete van 5.000 euro betalen. “Sinds 10 maart is Belhocine toegelaten tot de trainerscursus UEFA-Pro, waardoor de club op heden wel voldoet aan de voorwaarden. Een intrekking van de licentie voor volgend seizoen, gelet op het feit dat de club nu wel beantwoordt aan die voorwaarde, zou geen evenredige sanctie zijn”, besluit de Licentiecommissie.

Lokeren wordt omgevormd van vzw naar nv en wachtte voor die transformatie op de schriftelijke goedkeuring van de UEFA. Die goedkeuring werd toegevoegd aan het licentiedossier van de Waaslanders, waardoor ook de proflicentie kon worden toegekend.

Als Kortrijk via Play-off II een Europees ticket kan veroveren, spelen ze hun thuiswedstrijden in het Koning Boudewijnstadion. Sporting Lokeren mag zijn eventuele Europese thuismatchen afwerken in het eigen Daknamstadion. Ook enkele seizoenen geleden speelde Lokeren al Europees op Daknam.

Ook Cercle Brugge, Union en OH Leuven krijgen licentie

De Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft woensdag een proflicentie voor het seizoen 2017-2018 toegekend aan Cercle Brugge, Union en Oud-Heverlee Leuven. Behalve Antwerp voldoen alle clubs uit de Proximus League (1B) daardoor aan de licentievoorwaarden voor 1A en 1B.

© BELGA

OH Leuven haalde net als SK Lierse zelfs een Europese licentie binnen, al heeft de club geen uitzicht meer op deelname aan UEFA-competities. Vorige week al waren Lierse, Roeselare, Lommel United en Tubeke zeker van hun proflicentie voor volgend seizoen.

Het financieel geplaagde WS Brussels grijpt zoals verwacht naast een licentie voor de hoogste amateurklasse. De Licentiecommissie somt een waslijst aan tekortkomingen op, waaronder het gebrek aan gediplomeerde trainers en een verzekering tegen arbeidsongevallen en het in gebreke blijven bij de betaling van lonen, RSZ, voorheffingen en bondsschulden. White Star werd al geschorst door de KBVB en verloor zijn afgelopen twee wedstrijden met forfaitcijfers. De kans is reëel dat de Brusselse club geschrapt wordt. Ook Sprimont Comblain Sport verkreeg geen licentie voor de eerste amateurklasse. De Luikse club voldoet niet aan de stadionvoorwaarden en slaagde er niet in de nodige verbouwingswerken uit te voeren. Zo moest het stade du Tultay een veiligheidscapaciteit hebben van minstens 1.500 plaatsen, waarvan 300 zitplaatsen. Ook de evacuatiemogelijkheden waren ondermaats. Beide clubs zakken naar de tweede amateurklasse, White Star kreeg bovendien een handicap van drie punten opgelegd. De clubs kunnen nog voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) proberen aan te tonen dat ze toch voldoen aan alle voorwaarden.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer