Ondernemingsraad bij Delhaize draait uit op niets, 6 winkels blijven gesloten

De ondernemingsraad bij Delhaize is "op niets uitgedraaid", zo meldt de socialistische vakbond BBTK. De vakbonden hadden al aangegeven dat ze niet wilden dat het toekomstplan zou worden besproken op de maandelijkse ondernemingsraad. Delhaize zegt open te staan voor een nieuwe bijzondere ondernemingsraad. Er bleven vandaag opnieuw 6 winkels gesloten. 

De ondernemingsraad was al na twee uur afgelopen en werd tweemaal geschorst. "De modaliteiten rond de agendapunten van de vergadering zijn niet gerespecteerd", zegt vakbondsverantwoordelijke van BBTK Chantal Delie. "Met de voltallige vakbondsdelegatie willen we een nieuwe bijzondere ondernemingsraad vastleggen omdat er dan ook vakbondssecretarissen aanwezig kunnen zijn." 

Volgens de vakbond weigert de directie die bijzondere ondernemingsraad te organiseren, terwijl Delhaize zegt er wel voor open te staan. "Vandaag wilden we nogmaals praten over garanties en maatregelen om onzekerheden bij de medewerkers weg te nemen. Jammer genoeg hebben de sociale partners de meeting vroegtijdig verlaten", zo staat te lezen in een schriftelijk statement. "We zullen dan zo snel mogelijk een datum voorstellen voor een bijzondere ondernemingsraad." 

Op 22 mei staat een nieuwe gewone ondernemingsraad op het programma bij Delhaize, volgens de vakbondsinformatie.

"Serene en constructieve dialoog"

Delhaize stelde zijn franchiseplan op 7 maart voor. Daarop ontstond een sociaal conflict waaraan bijna zeven weken later nog steeds geen begin van een oplossing lijkt te komen, ondanks drie bijzondere ondernemingsraden en twee verzoeningspogingen onder aansturing van een sociaal bemiddelaar.

Vakbondsverantwoordelijke Delie stapte met "erg lage verwachtingen" naar de ondernemingsraad van vandaag, "en die lage verwachtingen zijn ingelost". "Er is geen respect. De directie treedt de regels met de voeten, de impasse wordt groter." De retailer zelf wil wel benadrukken dat ze blijven "inzetten op een serene en constructieve dialoog". 

6 winkels blijven gesloten

Terwijl de retailer en vakbonden blijven onderhandelen, bleven er vandaag zes winkels van Delhaize gesloten door een stakingsactie van het personeel. Zowel in Vlaanderen als in Brussel en Wallonië zijn er twee winkels die de deuren dichthouden. In Vlaanderen gaat het om de vestigingen Fruithof in Berchem en Hippodroom in Antwerpen. 

Meest gelezen