© Reporters / DPA

Roemeense vrachtwagenchauffeur krijgt 14 maanden cel voor brandstofdiefstallen

Riemst -

Een Roemeense vrachtwagenchauffeur krijgt 14 maanden cel omdat hij in totaal 900 liter diesel stal uit de brandstoftanks van drie vrachtwagens die geparkeerd stonden op een industrieterrein in Riemst. Zijn passagier krijgt dezelfde straf.

Shauni Deferm

De 56-jarige vrachtwagenchauffeur kwam, samen met een 35-jarige kompaan, regelmatig vanuit Roemenië naar Nederland om voor een Nederlands transportbedrijf opdrachten uit te voeren in West-Europa. Zo belandden de mannen ook in België, waar ze op 18 januari en 3 februari 2022 drie brandstofdiefstallen pleegden.

De mannen reden met hun rode Mercedes-truck naar een industrieparking in Riemst, zochten geparkeerde vrachtwagens uit en forceerden de stop van de brandstoftanks. Met een flexibele slang konden ze de diesel van de vrachtwagens overpompen naar hun eigen voertuig. In totaal stalen ze 900 liter diesel.

De vrachtwagen van de Roemenen werd herkend op de camerabeelden van omliggende bedrijven. Uiteindelijk werden ze op de Maastrichtersteenweg in Tongeren geïntercepteerd op 3 maart 2022. In de bagageruimte van de vrachtwagen vonden de inspecteurs drie slangen met sporen van brandstof, een slijpmachine, een boormachine, een koevoet met olieachtige substantie en een tankdop.

14 maanden cel

Uit inlichtingen van de Nederlandse politie bleek dat de mannen al gekend waren voor drie andere brandstofdiefstallen in 2021. De mannen gaven de feiten toe en verklaarden dat ze zelf niet de financiële middelen hadden om te tanken.

De Tongerse rechter veroordeelde hen beiden tot celstraffen van veertien maanden en geldboetes van 1.600 euro. Volgens de rechter is het niet bewezen dat ze in een vereniging handelden, waarvoor ze de vrijspraak kregen. Een bedrijf stelde zich burgerlijke partij voor de brandstofdiefstal en krijgt een schadevergoeding van 2.086 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer