Foto: James Arthur Photography

11 wielertoeristen in Kortenaken beboet voor rijden op de weg: "Met minder dan 15? Dan moet je op het fietspad rijden"

Tijdens een controleactie van de politiezone Hageland zijn afgelopen weekend 65 fietsers beboet, onder hen een groepje van 11 wielertoeristen. Zij zijn op de bon geslingerd voor het rijden op de weg in plaats van op het fietspad. "De verkeersregels zijn duidelijk, pas wanneer je met een groepje van 15 bent, mag je op de weg rijden", stelt Kurt Marcoen, waarnemend zonechef van de politiezone Hageland. 

Elk jaar, in de maanden mei en juni,wanneer wielertoeristen hun stalen ros van stal halen, stellen wij vast dat het aantal ongevallen met fietsers en voetgangers stijgt", stelt Kurt Marcoen van de politiezone Hageland. "Daarom hebben we beslist om tijdens deze periode actie te voeren rond verkeersveiligheid, en meer bepaald rond fietsers die dan massaal op de baan zijn." 

Tijdens deze actie, afgelopen weekend, werden 65 fietsers beboet. "Dit weekend hebben we vooral gecontroleerd op de populaire fietsroutes", zegt Marcoen. "Daar hebben we gekeken of de fietsers al dan niet op het fietspad reden. Tijdens die controles hebben we wel rekening gehouden met de staat van het fietspad."

"We kunnen niet verwachten dat er gefietst wordt op een fietspad in slechte staat, waar mensen hun leven moeten riskeren. Maar uiteindelijk moesten we vaststellen dat zo'n 65 fietsers liever op de baan reden dan op het naastliggende fietspad." 

Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde licht in "De wereld vandaag" op Radio 1 de wegcode voor wielertoeristen toe:

De basisregels voor fietsen in groep:

  • Minder dan 15 fietsers:
    • Verplicht om op het fietspad te rijden
    • Als er geen fietspad is, of als dat niet berijdbaar is, mag je met twee naast elkaar fietsen op de rijweg. (Buiten de bebouwde kom moet je dan achter elkaar rijden wanneer er achterliggend verkeer nadert of bij het kruisen van tegenliggers)
       
  • Van 15 tot 50 fietsers:
    • Toegelaten om met twee naast elkaar op de rijbaan te rijden
    • Gebruik fietspad niet verplicht, wel aangeraden
    • Wegkapitein en volgauto niet verplicht, wel toegelaten

  • Meer dan 50 fietsers:
    • Wegkapitein verplicht
    • Volgwagen voor en achter de groep verplicht

58 euro boete

Een van de wielertoeristen die afgelopen weekend op de bon werd geslingerd, is Jan Gelin. Samen met zijn tien wielervrienden werd hij in Kortenaken tegengehouden door een politiepatrouille. "Ons fietsgroepje van elf werd met sirenes en zwaailichten door een politiepatrouille tegenhouden", vertelt Gelin. "We dachten dat er iets ergs aan de hand was, maar we werden met zijn allen tegengehouden omdat we met elf op de weg aan het rijden waren. Een overtreding die ons elk 58 euro zal kosten. En dat terwijl we onszelf noch anderen in gevaar hadden gebracht." 

Als wielertoerist wijk je beter uit naar Wallonië, daar zijn minder fietspaden en minder politiecontroles

Jan Gelin, beboete wielertoerist

Gelin hekelt de politieactie van afgelopen weekend. "Maar al te vaak zijn de fietspaden niet in orde. Dat hebben we ook gezien toen we na de controle met zijn allen achter elkaar op de fietspaden naar huis fietsten. Heel wat fietspaden zijn in erbarmelijke staat en zijn dan ook een vrijgeleide voor lekke banden en materiaalpech. Als de fietspaden in orde zijn, gebruiken we die zeker, maar helaas komt dit niet vaak voor. Misschien moeten we uitwijken naar Wallonië. Daar zijn minder fietspaden en zeker minder politiecontroles." 

Meest gelezen