Auto valt stil op spooroverweg: aanstormende trein kan net op tijd noodstop maken

Nijlen -

Een trein die onderweg was van Antwerpen naar Turnhout heeft maandag een noodstop moeten maken in het centrum van Nijlen. Daar was een auto stilgevallen op een overweg. De treinbestuurder merkte dat gelukkig op tijd op en kon de trein tijdig tot stilstand brengen. De auto kon luttele ogenblikken later van de overweg worden geduwd.

tdk, ls

Het voorval deed zich maandagnamiddag voor aan de spooroverweg ter hoogte van de Kerkstraat en Bevelsesteenweg in Nijlen. Wat er precies misliep is niet helemaal duidelijk, maar een auto kwam stil te staan op de overweg. Net op dat ogenblik kwam er een trein aan die onderweg was naar Turnhout.

“Op de plaats van het voorval is er gelukkig sprake van een lang, recht stuk spoor. Daardoor zag de treinbestuurder op tijd dat er een auto stilstond. Hij heeft een noodstop gemaakt en kon de trein tijdig tot stilstand brengen”, zegt Thomas Baeken van spoorwegbeheerder Infrabel. “De auto die op de overweg stond, is vervolgens kunnen weggeduwd worden. En eenmaal de sporen vrij waren, kon de trein ook opnieuw vertrekken. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de treinbestuurder ook een alarmsignaal uitgestuurd naar de andere treinen die op de plaats van het voorval moesten passeren. Maar gelukkig was er op dat ogenblik geen enkele andere trein in de onmiddellijke omgeving.”

De trein heeft een tweetal minuten stilgestaan en kon nadien zijn reis voortzetten. “Daardoor was er nauwelijks of geen impact op het verdere treinverkeer op de spoorlijn”, aldus nog Baeken.

Niemand raakte gewond. De bestuurder van de auto kwam er met de schrik vanaf. “Wie op een spooroverweg met pech krijgt af te rekenen, doet er het beste aan om zijn auto zo snel mogelijk te verlaten en het spoor te verlaten. Zodat er geen mensen in gevaar zijn.”

Stickertje

“Dan is het belangrijk om naar het noodnummer 112 te bellen en melding te maken van het incident. Op de signalisatiepalen van elke overweg kleeft een stickertje met de gegevens van de overweg. Aan de hand daarvan kan de noodcentrale onmiddellijk alarm slaan bij de spoorwegen en kunnen aankomende treinen verwittigd worden van het voorval”, aldus nog Baeken. “Het belangrijkste is om snel te bellen. Zo kan er snel actie worden ondernomen en kunnen aanrijdingen worden vermeden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen