North Sea Port voelt gevolgen van oorlog in Oekraïne: “Er is een daling in goederenoverslag”

North Sea Port zag zijn goederenoverslag dalen met 4 procent. Daar zit de oorlog in Oekraïne voor iets tussen. Door de sancties tegen Rusland worden er minder goederen verhandeld. Dit alles heeft ook een invloed op de werkgelegenheid in de haven. Dat vertelde Johan Bresseleers, woordvoerder van North Sea Port, aan Business AM.


Luister hier naar het volledige gesprek met Johan Bresseleers:


De essentie: Door de sancties tegen Rusland komen er in North Sea Port 4 procent minder goederen aan. Het gaat dan vooral om vloeibare petroleum en chemische basisproducten. Daardoor zijn er ook minder opdrachten voor de dokwerkers. Ook in andere havens is dit voelbaar.

  • Bresseleers legt uit: “De daling is best wel opmerkelijk, omdat we eigenlijk de voorbije twee jaar een stijging hebben gezien. Een jaar geleden, tijdens het eerste kwartaal van 2022, zagen we dat bedrijven wel voorraden begonnen in te slaan, in de aanloop van de EU-sancties. Dat is de verklaring waarom er nu een dip is gedurende het eerste kwartaal.”
  • “De afgelopen jaren stond Rusland bijna altijd op nummer één, wat onze belangrijkste handelspartner betreft. Na een jaar oorlog merk je dat het impact begint te hebben. De handel met Oekraïne zelf is met een vijfde gedaald. De impact begint groter te worden dan de voorbije maanden.”
  • “De impact van de oorlog is in heel Europa merkbaar in de havens. De EU trof sancties die betrekking hebben op bepaalde goederen die je niet meer mag verhandelen met Rusland. Als haven draaien wij mee in het West-Europese verhaal. En het zijn die schepen die niet meer mogen binnenkomen”, vat Bresseleers samen.

(fjc)

Meer