© Sven Dillen

Hasselt wil graven op Oud Kerkhof zelf onderhouden en zoekt naar nabestaanden

Hasselt -

De stad Hasselt gaat een jaar lang zoeken naar alle nabestaanden van de mensen die begraven zijn op het beschermde Oude Kerkhof aan de Kempische Steenweg. “We hopen dat de meeste mensen de concessie op de graven, die na 50 jaar afloopt, overdragen zodat we de begraafplaats duurzaam kunnen onderhouden.”

Dirk Jacobs

Het Oud Kerkhof van Hasselt heeft een bijzondere waarde voor de stad. Op de Hasseltse versie van ‘Pére Lachaise’ ligt zowat de hele Hasseltse beau monde die sinds 1800 in de stad leefde, begraven. “Toen het kerkhof rondom de Sint-Quintinuskathedraal vol geraakte, werd hier gestart”, vertelt schepen Laurence Libert (Open Vld). “Maar sinds 1930 geldt ook hier de eeuwige rust en wordt er, behalve af en toe in een familiegraf, niemand meer begraven. Maar dit kerkhof heeft een onschatbare historische waarde voor de stad. Daarom is het in 2004 ook een beschermd monument geworden.”

“Sinds 2021 is een beheersplan in ontwikkeling voor het Oud Kerkhof”, zegt schepen Libert. “Op dit kerkhof mogen we immers door het beschermde statuut alleen handelen met goedkeuring van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Het beheersplan geeft ons een heldere beleidsvisie voor de komende 24 jaar om de begraafplaats in haar geheel te onderhouden. Maar dan is het belangrijk dat we alle graven kunnen conserveren.”

“Het beheersplan gaat zelfs niet alleen over de graven, ook het prachtige, soms zeldzame groen op het Oud Kerkhof, hoort daar bij”, zegt schepen Libert. “Tussen dat groen liggen een duizendtal graven en zelfs complete grafmonumenten. We willen ze echt allemaal in stand houden op de beste manier.”

Eigendom van de stad

“Bij elk graf komt een bordje met de boodschap dat de concessie verloopt en dat de mensen kunnen aangeven of ze die aan de stad willen overdragen of zelf willen verlengen”, schetst burgemeester Steven Vandeput (N-VA) de situatie. “Bij de toegang komt een groot bord met daarop nog meer uitleg en we organiseren en informatievergadering op 24 mei in ‘t Scheep. De nabestaanden krijgen één jaar de tijd om te reageren en hun beslissing kenbaar te maken. Ze kunnen dus perfect zelf de concessie verlengen, maar dan moeten ze zich ook voor elk groter onderhoud schikken naar de richtlijnen van Onroerend Erfgoed. Net zoals wij kunnen ook zij daar subsidies krijgen als ze de hele administratieve weg doorlopen.”

Als de nabestaanden zich niet binnen het jaar melden, eindigt hun concessie en wordt het graf automatisch eigendom van de stad. “Het spreekt voor zich dat we hopen om zoveel mogelijk graven in eigendom te krijgen, om zo het beheersplan te kunnen uitvoeren en ons kerkhof in stand te houden”, zegt Vandeput. “De kosten daarvan zijn, via subsidies, quasi helemaal voor Vlaanderen en de rest draagt de stad zelf bij. Wij nemen dus graag de lasten en kosten op ons om het Oud Kerkhof in stand te houden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer