© Karel Hemerijckx

LIVE. Hasseltse gemeenteraad over fusie met Kortessem en Turkse verkiezingen

Hasselt -

Dinsdagavond vergadert de Hasseltse gemeenteraad. Geen overvolle agenda maar wel enkele agendapunten die toch voor discussie kunnen zorgen. Zo is er een volgende stap in het fusieverhaal dat Hasselt en Kortessem uitzetten.

Dit keer wordt de principiële beslissing genomen om het dossier definitief op de rails te zetten. Ook de herinrichting van de Koning Boudewijnlaan tussen de Elfde Liniestraat en de Singel voor Spartacuslijn 2 staat geagendeerd. Verder zijn er nog het nieuwe reglement voor de parkeergarage aan het zwembad die betalend wordt, tenzij de gebruiker in het water duikt. En de nieuwe staantribune die de stad gaat optrekken in het Stedelijk Sportstadion, waar Sporting Hasselt haar thuiswedstrijden afwerkt.  

Frank Troosters (VB) wil weten of er speciale veiligheidsmaatregelen worden genomen door de stad voor de organisatie van de Turkse verkiezingen in de Trixxo-Arena. Ook wil Troosters weten of en hoeveel dit de stad gaat kosten en welk voordeel Hasselt eventueel uit deze organisatie puurt.

De gemeenteraad start zoals steeds om 20.00 uur en is hier live te volgen.

    dirk jacobs
    De raad zit er op.
    dirk jacobs
    Laatste punt van de raad was dat. Nog de vraag van Frank Troosters over de organisatie van de Turkse verkiezingen in de Trixxo-arena komend weekend. 
    "Dit is eigenlijk een privé-initiatief in een gebouw dat we aan anderen ter uitbating hebben gegeven, Onze politie heeft geoordeeld dat dit geen speciale problemen oplevert. De organisatie zorgt zelf voor de veiligheid en er zijn lichtkranten allerhande die de mensen richtlijnen geven."
    dirk jacobs
    "Er komen infotafels met toeristische informatie over de attractiepolen in de stad in hotels, bij grote attracties en in de B&B's in de stad", kondigt schepen Rik Dehollogne (N-VA) aan. 
    Iedereen is het daar mee eens. 
    dirk jacobs
    De nieuwe staantribune voor het Stedelijk Sportstadion. "We staan achter het verhaal maar de financiering, daar hebben we vragen over", zegt Gerald Corthouts (cd&v). "Enkele jaren geleden was er geld voor een jeugdproject."
    "De opwaardering van de Alverbergsite wordt hiermee verder afgewerkt, u verwart dingen met elkaar", reageert schepen El Ouakili. 
    De tribune wordt nadien unaniem goedgekeurd.
    dirk jacobs
    De parking zwembad dan. Schepen Habib El Ouakili (RoodGroen+) zegt dat het betalend maken absoluut noodzakerlijk is om de kwaliteit voor de zwemmers te behouden. 
    "Blij dat u ons voorstel van 3 maanden geleden volgt", zegt Karolien Mondelaers. 
    VB stemt tegen en PvdA onthoudt zich, de anderen zijn voor.
    dirk jacobs
    Er komen  slimme parkeerautomaten om het nieuwe parkeerreglement mogelijk te maken. "Geen vooruitgang", vinden de oppositiepartijen. "Mensen zullen ver moeten lopen."
    "Niet", zegt schepen Schepers. "Waar mensen een parkeerautomaat nodig hebben moeten ze maximaal 175 meter wandelen."
    "Met deze reglementen creëert u problemen dit er niet waren. Te duur en te complex", zegt Karolien Mondelaers.
    Na een merkwaardige discussie met een ommetje langs Luchtbal.
    Door de meerderheid, die voor is, komen de meters er. De oppositie is tegen.
    dirk jacobs
    Marc Schepers (RoodGroen+) kadert de samenwerkingsovereenkomst rond de herinrichting van de Koning Boudewijnlaan voor Spartacus Lijn 2, de verbinding richting Maasmechelen; die werken starten begin juni en zullen 6 maanden duren. Begin worden dan de begeleidende bomen geplaatst.
    dirk jacobs
    "Vreemd dat jullie opmerkingen over de bevraging hebben, die sommigen zelfs onzichtbaar noemen", zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA), die duidelijk geagiteerd reageert. "Wel als jullie de rondvraag niet gelezen hebben, is dat bijzonder erg want die zat in uw stedelijke informatieblad. Misschien moet u ook dat lezen."
    Vandeput had het verder nog over de dienstverlening en de financiën en haalde flink uit naar cd&v. "Uw opmerking 'too little too late' zit er ver naast. We hebben 4 jaar uw puin geruimd, Nu was er hier tijd voor."
    "Roepen en tieren om zo te ontwijken dat uw bevraging nergens op sloeg", reageert Karolien Mondelaers. "Niet verwonderlijk dat er weinig andere gemeenten enthousiast zijn om mee te springen. We steunen dit omwille van Kortessem en zijn inwoners, maar het had flink wat meer mogen zijn."
    Er wordt nog wat heen en weer gediscussieerd waarbij Kim De Witte bewijst dat hij Kortessem omarmt. "Ik ken de gemeente een beetje, mijn oom heeft daar een boomgaard." Zo zijn we helemaal klaar voor de stemming. 
    De meerderheid en cd&v zijn voor, VB en PvdA onthouden zich. We zijn weer een stap dichter bij de echte fusie.
    dirk jacobs
    "De nota geeft aan dat er een financieel voordeel is, dus zijn we voor, ook al omdat we voor fusies zijn", zegt Karolien Mondelaers (cd&v). "Maar het is te weinig gewoon zonder andere gemeenten, toch een blamage, omdat dit veel te laat opgestart is. Trouwens de Hasselaren krijgen hier koud noch warm van, dat hebben we gezien aan de niet representatieve aantal Hasselaren dat aan uw bevraging heeft deelgenomen. Maak de Hasselaren tegen november, wanneer de 'echte' beslissing moet genomen worden, warm om Kortessem mee te omarmen. Nu gaat de fusie iets te fel over centen, te weinig over de mensen."
    "De inspraak blijft cruciaal", zegt Kim De Witte (PvdA). "De impact is beperkt maar uit de bevraging blijkt dat in Kortessem een minderheid voor is. Veel vragen in Kortessem blijven, rond het gemeentehuis en het gebruik daar van, rond openbaar vervoer, veiligheid enzomeer. Kortessemnaren worden Hasselaren maar blijven vooral Kortessemnaren en het mag geen pure fusie omwille van de centen worden, wat het nu zeker wel is. Wij gaan ons onthouden."
    "Uit oogpunt van de inwoners van Kortessem speelt dat geld weinig rol, maar wel het enthousiasme van uw nieuwe partner en daar heb ik serieuze twijfels over", zegt Frank Troosters (VB). "Ook wij gaan ons onthouden."
    dirk jacobs
    "Aanstaande vrijdag moet ook Kortessem dezelfde beslissing te nemen, pas dan kan alles concreet verder gaan en komt er een transitiemanager die de fusieoperatie moet begeleiden."
    dirk jacobs
    "Nog belangrijker in dit verhaal", kondigt burgemeester Steven Vandeput (N-VA) aan. "We kondigen vandaag de principiële beslissing aan tot samenvoeging van de stad Hasselt en de gemeente Kortessem.
    dirk jacobs
    Weer een klein stapje richting fusie met Kortessem. Zij maken voortaan ook deel uit van het deelplatform MIDWEST-LIM. 
    Arno Faggio Del Giglio

    Mark Leppens, het nieuwe N-VA-raadslid in Hasselt

    dirk jacobs
    Lut Creemers (N-VA) stapt, omwille van gezondheidsreden uit de gemeenteraad. Ze wordt opgevolgd door Mark Leppens.
    dirk jacobs
    De raad voor maatschappelijk welzijn zit er op; We starten met de gemeenteraad.
    dirk jacobs
    De raadszitting start zo meteen. Iedereen is er stilaan klaar voor.
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer