De VN-zitting werd voorgezeten door Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken (centraal)
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Bondgenoten van Oekraïne noemen Russische regering "hypocriet" tijdens VN-Veiligheidsraad

"We zitten in een situatie, die mogelijk nog gevaarlijker is dan tijdens de Koude Oorlog", aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, die tijdens een vergadering van de VN-Veiligheidsraad het wantrouwen van het Westen tegenover Rusland hekelde. Een boodschap die niet bij iedereen in goede aarde viel: de Amerikaanse VN-ambassadeur noemde Lavrov een "hypocriete gesprekspartner" en meerdere VN-leden veroordeelden nogmaals de Russische inval in Oekraïne.

Een maand lang zit Rusland de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor. Vanmiddag kwamen de 15 leden van de Raad samen voor een vergadering over de beginselen van het VN-handvest. De zitting werd georganiseerd en voorgezeten door de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

"Door dit debat te organiseren probeert Rusland zich voor te doen als verdediger van de beginselen van de Verenigde Naties. Niets is minder waar, het is cynisch", klonk het meteen kritisch bij Olof Skoog, de vertegenwoordiger van de 27 EU-landen in de VN-Veiligheidsraad.  

Ook Lavrov zelf kwam bij momenten scherp uit de hoek. "Laten we de dingen bij naam noemen: niemand heeft het Westen toegestaan namens de hele mensheid te spreken", aldus de Russische minister. "We zitten in een situatie die mogelijk nog gevaarlijker is dan tijdens de Koude Oorlog. De situatie wordt nog verergerd door een gebrek aan vertrouwen in internationale samenwerking."

"Hypocriete gesprekspartner"

Verschillende leden van de VN-veiligheidsraad, onder wie vertegenwoordigers van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS, dienden Lavrov van stevige repliek en wezen op de verantwoordelijkheid van Rusland in de oorlog in Oekraïne. 

Linda Thomas-Greenfield, de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties noemt Lavrov "een hypocriete gesprekspartner". Ze veroordeelde nogmaals de "illegale en onnodige oorlog die Rusland voert in Oekraïne". 

Bij aanvang van de zitting had ook Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN, er al op gewezen dat Rusland verantwoordelijk was voor het massale leed van de Oekraïners en voor het verergeren van de wereldwijde economische crisis die tijdens de coronapandemie was ontstaan.

Meest gelezen