Een marktplaats in Mumbai.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

India gaat nog deze week China voorbij als land met meeste inwoners (en het kan zelfs al gebeurd zijn)

Nog voor het einde van de maand gaat India de fakkel overnemen van China als land met het hoogste aantal inwoners. Dat melden de Verenigde Naties. India zal volgens de laatste gegevens 1.425.775.850 inwoners tellen tegen het einde van de week. Of misschien is de inhaalbeweging zelfs al een feit, en zijn er nu al meer Indiërs dan Chinezen. 

"China gaat heel binnenkort zijn lang behouden status kwijtspelen van land met het hoogste aantal inwoners", zegt John Wilmoth van het VN-departement van Bevolking. Maar hij geeft ook toe dat het exacte moment waarop dat zal gebeuren, heel moeilijk te bepalen is omdat het gewoon niet exact uit te rekenen is. Mogelijk is het zelfs al gebeurd. "Wellicht gaan we het nooit exact weten", zei John Wilmoth daarover. 

De trend is hoe dan ook duidelijk: India gaat China inhalen en zal daarna de kloof uitdiepen. Tegen het midden van het jaar is er al sprake van een verschil van bijna 3 miljoen mensen. China kampt met een steeds ouder wordende bevolking; het geboortecijfer is er laag. Het geboortecijfer lag vorig jaar op gemiddeld 1,2 baby's per vrouw, terwijl dat in 2017 nog 1,7 was. Sinds vorig jaar daalt het Chinese bevolkingsaantal. 

Op de lange termijn zou het aantal Chinezen zo snel dalen dat het land "nog maar" een miljard mensen over zou hebben tegen het einde van de eeuw. In India gaat de bevolking naar alle verwachting blijven aangroeien. Daar ligt het geboortecijfer voorlopig nog op gemiddeld 2 baby's per vrouw. Pas in 2064 zou de bevolking er niet langer aangroeien en zou het cijfer stabiliseren. 

Eind vorig jaar is de 8 miljardste mens geboren. De bijna 1,43 miljard Indiërs en Chinezen leveren dus een grote bijdrage aan de totale wereldbevolking. 

Potentieel

India heeft nog niet gereageerd op de aankondiging van de VN. De laatste volkstelling vond plaats in 2011. De aangroei van de bevolking kan de economie er een verdere boost geven. Momenteel heeft het land de vijfde economie ter wereld. Maar tegelijk is er veel werkloosheid, en werken veel Indiërs in de informele economie, in slecht betaalde jobs met weinig of geen extra voordelen. Er werken ook steeds minder vrouwen. 

Meest gelezen