Handchirurg Joris Duerinckx van het ZOL in Genk.© Boumediene Belbachir

Genkse handchirurg voor een dag beroemd nadat hij polsbreuk Tadej Pogacar opereerde

Genk -

Na een zware valpartij in de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik zondag liep de Sloveen Tadej Pogacar een complexe polsbreuk op. Niet veel later lag een van ’s werelds beste wielrenners op de operatietafel van handchirurg Joris Duerinckx in het ZOL in Genk. “Deze breuk komt regelmatig voor bij mensen die met de fiets vallen.”

Roel Damiaans

LEES OOK. Tadej Pogacar reageert met glimlach na zware valpartij in Luik-Bastenaken-Luik: “Remco, ons duel zal even moeten wachten”

Een dag na hét wielernieuws van het weekend trekt iedereen aan de mouw van de Genkse chirurg die Pogacar heeft geopereerd. De vaderlandse media schuiven aan voor een interview in de gangen van het ziekenhuis. “Ik heb ook al journalisten uit Slovenië en Italië aan de lijn gehad”, zegt ZOL-woordvoerder Jurgen Ritzen. “En de medewerksters op de administratie krijgen al patiënten aan de lijn die een afspraak willen met de dokter van Pogacar.”

LEES OOK. Waarom Tadej Pogacar pols liet opereren in ZOL in Genk

Piekfijn uitgedost in een doktersjas met daarop zijn naam en specialisatie in blauwe geborduurde letters ontvangt chirurg Joris Duerinckx (45) ons in een diagnoseruimte van het ziekenhuis. De uitgeweken Leuvenaar woont en werkt sinds 2009 in het Genkse ziekenhuis als hand- en polschirurg. Hij blijft vrij kalm bij het hele circus. “Of ik extra druk voelde omdat ik Pogacar moest opereren? Nee, maar je merkte op de spoed wel aan de entourage - ploegarts en mensen van het wielerteam - dat het om een wereldtopper gaat. Eenmaal in de operatiezaal is de ingreep voor mij hetzelfde als een andere.”

Tadej Pogacar met gips en dr. Joris Duerinckx.© rr

Kentucky

Joris Duerinckx volgde zondagnamiddag de wielerwedstrijd op zijn smartphone via tekstupdates. Na de valpartij kreeg de ploegarts van wielerploeg UAE Emirates van een andere sportarts de tip om naar de specialisten van het ZOL in Genk te trekken. “Het is wel apart als je plots betrokken raakt bij iets wat je even daarvoor nog aan het lezen was op je gsm. In het weekend is er in ons ziekenhuis een orthopedisch chirurg van wacht voor noodgevallen, maar ik stond op voor de achterwacht. Dat betekent dat ik opgeroepen kon worden als er gespecialiseerde gevallen zijn. Deze breuk was er zo eentje.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de wereld van de orthopedische chirurgie is er al langer een trend aan de gang dat specialisten zich bekwamen in een specifiek gewricht: handen, knieën, voeten, heupen, schouders. “Ik heb altijd een grote interesse gehad voor hand-, pols- en elleboogchirurgie, maar in België kon ik die specialisatie niet volgen”, zegt Duerinckx. Hij trok daarom naar een gespecialiseerd medisch centrum voor handchirurgie in Louisville, in de Amerikaanse staat Kentucky. “Daar heb ik anderhalf jaar niets anders gedaan dan handen en polsen. Het is complex omdat het op het kruispunt zit van orthopedische, plastische én neurochirurgie.”

Handenarbeid

Vinden topsporters doorgaans de weg naar de Genkse specialist? “Dat gebeurt, maar het zijn niet alleen professionele atleten. De breuk die Tadej Pogacar opliep, komt bijvoorbeeld wel vaker voor bij mensen die met de fiets of van een hoogte vallen. In een reflex probeer je de val op te vangen door je hand te zetten. Door die impact kunnen kleine beenderen in het polsgewricht breken. Ik heb ook al doelmannen uit het voetbal behandeld die na een sprong slecht zijn neergekomen. Maar eveneens tennissers en padelspelers, handblessures komen vaak voor bij slagsporten.”

De specialist behandelt daarnaast ook niet-sportgerelateerde aandoeningen. “Handen zijn voor iedereen een heel belangrijk lichaamsdeel. Voor sporters uiteraard en zeker voor mensen die handenarbeid verrichten. En zo zijn er in Limburg heel wat. Die patiënten krijgen we ook over de vloer.”

Handchirurg Joris Duerinckx© Boumediene Belbachir

Wat Pogacar betreft: deze breuk zou zijn deelname aan de Tour de France niet hypothekeren. “In principe niet, maar je moet een lichaam wel de tijd geven om te herstellen. Het scaphoïdbeentje is weinig doorbloed en geneest daardoor wat trager. Maar we weten ook dat herstel bij fitte, gezonde mensen vlotter verloopt. En Pogacar is toch iemand die daaraan voldoet.” Komt de wereldtopper nog terug naar het ziekenhuis in Genk voor de opvolging van zijn polsbreuk? “Daar kan ik niks over zeggen. Dat moet eventueel nog met zijn ploegarts besproken worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer