archieffoto Antony Blinken
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken kondigt driedaags staakt-het-vuren aan in Soedan

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft een akkoord bereikt met de twee strijdende partijen in Soedan over een staakt-het-vuren. "Na intensieve onderhandelingen zijn het Soedanese leger en de Rapid Support Forces overeengekomen om op 24 april om middernacht een landelijke staakt-het-vuren in te voeren", meldt Antony Blinken in een mededeling.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft na 48 uur onderhandelen een akkoord bereikt met de twee strijdende partijen in Soedan over een staakt-het-vuren.

"Na intensieve onderhandelingen zijn het Soedanese leger en de Rapid Support Forces overeengekomen een staakt-het-vuren in te voeren dat naar verwachting 72 uur zal duren", klinkt het in een mededeling.

De paramilitaire groep RSF heeft in een statement aangekondigd dat ze het staakt-het-vuren van drie dagen lang zullen respecteren. 

De VS en verschillende Europese landen zijn volop bezig met het evacueren van landgenoten uit Soedan. Evacueren blijft een zeer risicovolle onderneming, omdat er in de hoofdstad Khartoum en in de regio Darfoer nog altijd wordt gevochten. Vooral diplomaten en hulpverleners, ondertussen meer dan duizend, worden er weggehaald.

Wat is er aan de hand?

Het is al meer dan een week erg onrustig in Soedan. Het land gaat al langer gebukt onder toenemende spanningen tussen het regeringsleger en de paramilitaire groep RSF (Rapid Support Forces). Die spanningen zijn nu tot uiting gekomen, het leger en de RSF bevechten elkaar met zware wapens, artillerie, tanks en bombardementen met gevechtsvliegtuigen. Er zijn al meer dan 400 doden gevallen en tienduizenden inwoners zijn op de vlucht geslagen. 

Meest gelezen