Ongelijkheid

Kansarme baby’s belanden vaker in ziekenhuis

© Getty

Baby’s uit een ­gezin met een laag inkomen ­hebben meer kans om ziek te worden. ‘Ontsla jonge ­moeders niet te snel uit het ziekenhuis’, vraagt de CM.

Myrthe Slootmans

Ongelijkheid begint al in de wieg, stelt een nieuwe studie van de Christelijke Mutualiteit (CM). Een baby uit een kwetsbaar ­gezin heeft 30 procent meer kans om in het ziekenhuis te belanden na de ­geboorte. Het ­inkomen van de ­ouders bepaalt dus mee of het kind meer kans heeft om binnen de dertig dagen opnieuw in het ziekenhuis te ­belanden.

Vaak leven gezinnen met een lager inkomen in slechtere omstandigheden, waardoor kinderen sneller ziek worden. Die kwets­bare gezinnen ­hebben meestal recht op een ­verhoogde tegemoetkoming en krijgen daardoor meer terugbetaald. Dat is geen uitzondering: ‘Er komen zowat 2 miljoen mensen in aanmerking voor die tegemoet­koming’, zegt ­CM-voorzitter Luc Van Gorp.

In de studie werd ook het ­effect van een kortere verblijfsduur in de materniteit onderzocht. ‘We mogen er niet van uitgaan dat zorgen voor een kind vanzelf gaat bij iedereen’, zegt Van Gorp. Hij vindt het ­belangrijk om moeders en ­baby’s goed op te ­volgen. ‘Via een zorgtraject kunnen ­mensen al enorm geholpen worden. Een betere begeleiding kan een ziekenhuis­opname vermijden.’ Maar daar zit het probleem. Er is geen standaard­opvolging voor ­ouders. Daarom nemen ­ziekenhuizen zelf steeds meer ­initiatief om ­ouders en hun kinderen op te volgen. (mys)