Viroloog Steven Van Gucht legt uit waarom kans op coronabesmetting nu groter is dan op besmetting met griepvirus.
Volledig scherm
PREMIUM
Viroloog Steven Van Gucht legt uit waarom kans op coronabesmetting nu groter is dan op besmetting met griepvirus. © Getty Images / BELGA

“Wie nu opstaat met koorts en zware hoest, heeft wellicht corona”: zijn symptomen lichter? Waar raken we besmet? En hoe zit het met quarantaineregels?

“Als je nu opstaat met koorts, hoofdpijn en een zware hoest, is de kans groter dat je corona hebt. Griep is immers zo goed als het land uit”, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). Wat zijn de typische symptomen voor een besmetting met Covid-19? Moet je nog steeds verplicht thuisblijven als je geïnfecteerd bent? En krijgen we nog een booster? De belangrijkste vragen beantwoord.

11 reacties

  • rudi van speybroeck

    1 jaar geleden
    Mijn vrouw en ik hebben allebei positief getest. Nochtans allebei bij onze arts geweest, geen van beide heeft gesproken over covid. Nochtans overduidelijk symptomen, loopneus, keelpijn, hoge koorts pijn op borst. We hebben gewoon zelf op eigen initiatief een test weest gaan halen. Waarom stellen de artsen geen covid 19 test voor?? Als er nog zo'n artsen zijn dan denk ik dat er enorm veel mensen met Covid rondlopen. Ps. toch nu al 4 weken en nog altijd niet 100 procent
  • Bart Verwegen

    1 jaar geleden
    Als je een mondmasker draagt om jezelf te beschermen kies dan een FFP2, want de gewone chirurgische dienen enkel om anderen te beschermen.
  • George Verbeek

    1 jaar geleden
    Net covid doorgemaakt. Had er totaal geen schrik van, maar is dik tegengevallen, was zeer zwaar. En dat voor een gevaccineerde kerngezonde veertiger.
  • Sonja VanDeWiele

    1 jaar geleden
    Corona uit zich nu grotendeels tot een infectie v/d bovenste luchtwegen, velen vertonen geen of slechts lichte verkoudheid symptomen. Mensen met een lage immuniteit zijn nog makkelijke prooien, deze groep dient zichzelf te beschermen. Ik werk als VPK in een WZC, het personeel draagt sedert Nieuwjaar geen mondmasker meer, behalve indien nodig. In het najaar en kort na de jaarwisseling zijn we overspoeld geweest door luchtweginfecties, slechts een beperkt aantal bewoners testen +op corona.
  • Ronny Cypers

    1 jaar geleden
    Corona zal altijd blijven. Wees er maar zeker van. Zoals de griep maar dan het hele jaar.