Beursblog – Bpost krijgt pandoering na winstwaarschuwing, UBS trekt bijna 30 miljard dollar aan nieuwe deposito’s aan

18.03 – Europese beurzen sluiten in de min

De Eurostoxx50 verloor vandaag 0,55 procent en de Bel20 liet uiteindelijk 0,2 procent liggen.

  • De sterindex kon rekenen op ArgenX, die 1,6 procent won. Sofina steeg 1,1 procent.
  • Buiten de hoofdindex verloor Bpost een vijfde van zijn waarde.
  • ING verlaagde het koersdoel voor Agfa-Gevaert van 4 naar 3 euro en handhaafde zijn ‘hold’-aanbeveling op het aandeel. De beeldvormingsgroep daalde 6,4 procent tot 2,69 euro.

Dit was het voor vandaag. Morgen ben je hier opnieuw aan het juiste adres voor al het beursnieuws. Tot dan!

16.38 – Ondanks lichte prijsstijging, stijgt verkoop van nieuwbouwwoningen in de VS

e huizenprijzen in de grootste stedelijke regio’s van de Verenigde Staten zijn in februari op jaarbasis wederom minder hard gestegen dan in de maand ervoor. Dit bleek vandaag uit de cijfers van Standard & Poor’s Case-Shiller.

  • Ondanks de stijging in de huizenprijzen, steeg de verkoop van nieuwe eengezinswoningen in de VS in maart fors. Dit bleek vandaag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel.
  • Let wel: het cijfer over de huizenprijzen slaat op alle woningen, niet enkel de nieuwe of de eengezinswoningen.
  • Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg met 9,6 procent op maandbasis tot 683.000 stuks. De verwachting van economen lag op 634.000 nieuwe woningen.
  • Het cijfer voor februari werd neerwaarts bijgesteld van 640.000 tot 623.000. 
  • Op jaarbasis daalde het aantal verkochte woningen in de VS in maart met ruim 3 procent.

15.53 – Kwartaalrapport duwt First Republic Bank bijna 30 procent naar beneden

First Republic Bank, een bank die in de problemen kwam na het omvallen van Silicon Valley Bank, tuimelt 29 procent naar beneden. Aandeelhouders vluchten naar de uitgang na de publicatie van het kwartaalrapport.

  • First Republic Bank liet daarbij weten dat de klanten gedurende het eerste kwartaal van dit jaar zo’n 40 procent van hun deposito’s hebben weggehaald.

15.44 – Rode opening Wall Street

Na bijna vijftien minuten handelen noteert de Dow Jones 0,2 procent in de min en laat de S&P500 0,55 procent liggen. De Nasdaq verliest 0,7 procent.

15.24 – Het succes van LVMH

15.01 – Verdere saneringen bij 3M

3M saneert nog eens 6.000 banen nadat het bedrijf bij de resultaten over het vierde kwartaal van 2022 ook al 2.500 banen schrapte. Dat blijkt uit het kwartaalbericht over de eerste drie maanden van dit jaar van de maker van producten als Post-its en Scotch plakband.

  • 3M heeft over het eerste kwartaal van dit jaar de verwachtingen van analisten weten te verslaan. Dinsdag bleek de aangepaste winst per aandeel te zijn uitgekomen op 1,97 dollar. Een jaar eerder lag deze post op 2,63 dollar. De analistenraming hield vooraf rekening met een winst per aandeel van 1,32 dollar.
  • De omzet daalde 9 procent, of autonoom 4,9 procent naar 8,0 miljard dollar.

14.29 – Spaanse klanten Santander halen hun geld weg bij de bank

De aandelenkoers van de Spaanse bank Santander staat onder druk. Het aandeel noteert momenteel 4,9 procent in de min. Nochtans kon de financiële instelling uitpakken met een beter dan verwacht winstcijfer.

  • Santander boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van 2,57 miljard euro (2,84 miljard dollar) en overtrof daarmee de analistenconsensus.
  • Maar de aandeelhouders hebben voornamelijk aandacht voor het Spaanse spaargeld dat wegvloeide. In spanje tekende de bank een daling van de deposito’s met 5,6 procent op in vergelijking met het vierde kwartaal van 2022.
  • Ook niet onbelangrijk: beleggers laten zich ook afschrikken door de winstdaling in Brazilië (-29 procent op jaarbasis).

13.53 – McDonald’s klopt verwachtingen

McDonald’s heeft in het eerste kwartaal van 2023 de verwachtingen verslagen. Dit bleek vandaag uit de resultaten van de Amerikaanse hamburgerketen.

  • De aangepaste winst per aandeel kwam over de eerste drie maanden van dit jaar uit op 2,63 dollar waar 2,33 dollar voor was voorspeld door analisten. Een jaar eerder was dit 2,28 dollar.
  • De omzet van de onderneming steeg 4 procent naar bijna 6 miljard dollar. Hier was 5,5 miljard dollar voor verwacht.
  • Het bedrijf sprak dinsdag van een aanhoudend sterke vraag bij klanten.
  • De koers van het aandeel lijkt vanmiddag 0,9 procent hoger te openen.

12.27 – Bankaandelen krijgen wind van voren

Het is ook geen topdag voor de Europese bankaandelen. De Europese bankenindex – STOXX Europe 600 Banks – noteert 1,7 procent lager.

  • Eerder schreven we al dat de aandelenkoers van UBS onder druk staat na de publicatie van de kwartaalresultaten (zie bericht van 11.23 uur). De Zwitserse bank laat 1,35 procent liggen.
  • In onze contreien verliest KBC 1,2 procent.
  • In Nederland moet ING 2 procent prijsgeven.
  • Bij onze zuiderburen verliezen BNP Paribas en Société Générale respectievelijk 2 en 2,5 procent.

12.09 – Europese beurzen kleuren rood

De Eurostoxx50 en de Bel20 laten elk 0,6 procent liggen.

11.35 – Overheid plafonneert rente e-DEPO-rekening

11.23 – UBS duikt bijna 3 procent naar beneden

Het kwartaalrapport zet de aandelenkoers van UBS onder druk. De Zwitserse reus noteert momenteel 2,7 procent in de min.

  • De grootbank zag tijdens de eerste drie maanden van dit jaar de nettowinst weliswaar terugvallen met 52 procent tot 1,03 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op een nettowinst van 1,71 miljard dollar. UBS moest een extra provisie van 665 miljoen dollar aanleggen voor een juridisch geschil in de VS over effecten met hypotheekleningen als onderpand.
  • UBS zag in het eerste kwartaal wel 28 miljard dollar aan deposito’s binnenstromen (zie bericht van 08.26 uur).

10.34 – Volgens hoofdeconoom ECB komt er een nieuwe renteverhoging onze richting uit

Philip Lane – Photographer: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

In een interview met de Franse krant Le Monde houdt Philip Lane, hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB), een pleidooi voor meer Europese renteverhogingen.

  • “De huidige gegevens geven aan dat we de rente op de volgende vergadering moeten optrekken”, klinkt het. “Dit is nog steeds niet het juiste moment om te stoppen. Wat daarna moet gebeuren, zal afhangen van de economische data. Ik heb geen kristallen bol.”
  • De ECB heeft vorige maand de rente met 50 basispunten opgetrokken, waardoor de depositorente momenteel 3 procent bedraagt.

? Meer weten? Lees dan zeker deze bijdrage op onze site!

10.23 – Sequana Medical tuimelt bijna 30 procent naar beneden na kapitaalronde

Sequana Medical heeft via een private plaatsing van nieuwe aandelen en inschrijvingsrechten 15,78 miljoen euro opgehaald (zie bericht van 08.08 uur). De beleggers die een belang namen in het bedrijf kregen weliswaar een korting van 30 procent tegenover de beurskoers van maandag. De aandelenkoers zakt met 28,9 procent, wat dus in lijn ligt met de toegekende korting.

09.46 – Kom meer te weten over het koersverlies van Bpost

Bpost noteert intussen zo’n 20 procent in de min. Dat heeft alles te maken met het intrekken van de winstprognoses nadat intern onderzoek mogelijk gesjoemel aan het licht bracht. ? Lees er alles over op onze site.

09.21 – Bitcoin op weg naar 50.000 dollar?

09.09 – Bel20 kleurt rood

Ook de Bel20 start de handelsdag in mineur. De Belgische sterindex laat 0,7 procent liggen.

  • KBC is momenteel de grootste verliezer van de index. De grootbank duikt 2,1 procent naar beneden.
  • Slechts twee aandelen kunnen nipt het hoofd boven water houden: ArgenX (+0,15 procent) en D’Ieteren (+0,1 procent).

09.04 – Bpost krijgt rake klappen op de beurs

Het Belgische postbedrijf Bpost noteert kort na het luiden van de openingsbel 17 procent in de min. Beleggers vluchten naar de uitgang na de winstwaarschuwing die het bedrijf gisterenavond de wereld instuurde (zie bericht van 07.57 uur).

08.26 – UBS zag in het eerste kwartaal 28 miljard dollar aan deposito’s binnenstromen

UBS, de Zwitserse bankenreus die Credit Suisse overnam, heeft tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 28 miljard dollar aan nieuwe deposito’s aangetrokken. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers. Credit Suisse daarentegen zag tijdens diezelfde periode 68,6 miljard dollar wegstromen.

  • Een aanzienlijk deel van die 28 miljard dollar – 7 miljard dollar om precies te zijn – kwam bij UBS terecht gedurende de eerste tien dagen na de bekendmaking dat de bankenreus zijn concurrent zou inlijven.

08.08 – Sequana Medical haalt 16 miljoen euro op

Sequana Medical heeft met succes een bedrag van 15,78 miljoen euro opgehaald via een private plaatsing van nieuwe aandelen en inschrijvingsrechten.

  • Het concern zal de opbrengsten onder andere gebruiken voor de financiering van een reeks studies, de voorbereiding van een marktaanvraag en indiening bij de FDA en de gedeeltelijke terugbetaling van een leningsfaciliteit.
  • Daarmee heeft Sequana voldoende geld in kas om het tot minstens het eerste kwartaal van 2024 uit te houden. 

07.57 – Bpost publiceert winstwaarschuwing

Het Belgische postbedrijf Bpost pakte gisterenavond, om 23.05 uur om precies te zijn, uit met een winstwaarschuwing. Het bedrijf erkent na intern onderzoek wellicht te veel subsidies gekregen te hebben voor sommige overheidsopdrachten en schat de impact op het boekjaar op 25 tot 50 miljoen euro. ?

07.39 – Gemengde sluiting Wall Street

De Dow Jones heeft de eerst handelsdag van de week 0,2 procent hoger afgesloten. De S&P500 bleef ter plaatse trappelen en de Nasdaq verloor 0,3 procent.

Meer