Luc Gers stopt met werken.© koen fasseur

Luc Gers, allereerste korpschef van politiezone Noord, gaat met pensioen: “In de tijd van de Bende van Nijvel lag ik met een FAL-geweer op het dak van de GB in Schoten”

Kapellen, Stabroek, Schoten -

Luc Gers, de allereerste korpschef van politiezone Noord, gaat op 1 mei met pensioen. Hij wordt opgevolgd door Tom De Gent.

Erik Vandewalle

Het is koud, de dag van ons gesprek met korpschef Luc Gers. Ondanks de frisse wind komt hij aangereden met zijn fiets. “Handschoenen en mijn winterjas zijn half april geen overbodige luxe. Integendeel”, laat hij weten. Binnen wacht de warmte en de korpschef biedt ons een lekkere koffie aan uit de gloednieuwe koffiezetmachine. Maandag 1 mei is Luc Gers geen korpschef meer. Uitgerekend op de Dag van de Arbeid stopt hij met werken.  

“Als korpschef word je aangesteld voor een periode van vijf jaar. Dan volgt een kritische evaluatie en wordt je mandaat al dan niet verlengd”, aldus Luc Gers. “Het mijne werd drie keer verlengd en loopt nu ten einde. Daarom is het ook een geschikt moment om er een punt achter te zetten, zodat mijn opvolger Tom De Gent het kan overnemen.”

Rijkswacht

Luc Gers begon zijn carrière na de nodige opleidingen bij de rijkswacht in Brasschaat. “Eigenlijk wist ik al heel vroeg dat ik bij de politie of de rijkswacht wilde. Een nonkel van mij kwam geregeld bij ons thuis en ik was helemaal weg van zijn Harley-Davidson. Mijn oom was een zwaantje en ik wist toen dat daar mijn toekomst lag. Alhoewel, met een Harley heb ik nooit gereden.”

Slachtoffers moet je blijven opvolgen.© koen fasseur

Op de periode in Brasschaat kijkt Luc Gers bijna nostalgisch terug. “Het was een heerlijke periode en ik maakte er voor het eerst kennis met echte collegialiteit. Met je partner zit je urenlang in de combi en deel je lief en leed. Je moet ook ten volle kunnen rekenen op jouw collega, zeker in moeilijke omstandigheden.” Toen al was het voor Gers duidelijk dat je oog moet hebben voor de slachtoffers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij slachtofferbejegening hoog in het vaandel draagt.

“Dat je een slachtoffer bijstaat in een crisissituatie begrijpt iedereen en dat is ook logisch. Maar ook later is het van heel groot belang dat je slachtoffers blijft volgen. Daarom bezocht ik in de mate van het mogelijke ook slachtoffers na een half jaar of nog later. Mensen appreciëren dat heel erg, zelfs nog meer dan dat je hen hebt bijgestaan in een crisismoment. Nazorg is essentieel”, onderstreept Luc Gers.

Eigen initiatief

“Als korpschef kan je de focus leggen op mensgericht of vooral taakgericht leidinggeven. Voor mij was het eerste belangrijk, wat niet wegneemt dat taken en opdrachten moeten worden vervuld. Initiatief nemen mag niet echt beknot worden, alhoewel het soms ook nodig is dat iemand een taak gewoon uitvoert.”

Korpschef Gers stelt wel vast dat de werklast van nu anders en ook zwaarder is dan in zijn beginperiode. “De administratieve verplichtingen nemen ontzettend veel tijd in beslag. Daar lijdt het veldwerk onder. Een wijkagent kent nu veel minder zijn pappenheimers dan vroeger, wat niet wil zeggen dat ze niet meer weten wat er in hun wijk omgaat. Het verzamelen van informatie gebeurt nu anders.”

Misdrijven

De Bende van Nijvel, Dutroux … rijkswachter Luc Gers werd onrechtstreeks geconfronteerd met deze uitzonderlijke vormen van criminaliteit. “De overvallen op de warenhuizen waren nooit gezien. Ik herinner me dat ik in die periode bij sluitingstijd op het dak van de GB (nu Carrefour) in Schoten lag met een FAL-geweer in mijn handen en alert was bij elke Golf GTI die kwam aangereden. De collega’s nu worden geconfronteerd met een ander soort misdadigheid, met name terrorisme en cybercriminaliteit. Het werk van de politie is er niet gemakkelijker op geworden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners