Direct naar artikelinhoud
NieuwsBrussel

Iconisch Brussels café Monk moet na tien jaar de deuren sluiten: ‘Bijzonder ontgoocheld’

Iconisch Brussels café Monk moet na tien jaar de deuren sluiten: ‘Bijzonder ontgoocheld’
Beeld RV / Sanne Delcroix

Het iconische Brusselse café Monk, gelegen in de Sint-Katelijnewijk, gaat na tien ‘welvarende jaren’ dicht. Dat maakte uitbater Filip Jans dinsdag bekend. Eigenaar en drankenhandelaar Horeca Logistics Services (HLS) weigert het huurcontract te verlengen.

Volgens uitbater Jans is HLS van plan een grondige renovatie uit te voeren van dit geklasseerde pand. Monk is een erg gekend café in de hoofdstad, met typische muren die versierd zijn met houten lambrisering en spiegels. HLS is bekend als de Belgische invoerder van het Deense bier Carlsberg. De groep is met name eigenaar van het gebouw waarin de gastronomische zaak Wolf, aan de Wolvengracht, is gevestigd.

“Ik ben enorm teleurgesteld”, klinkt het in een persbericht van Jans. “Van de ene op de andere dag verliezen 27 mensen hun baan terwijl Monk een bloeiend en financieel gezond bedrijf is. De brouwerijcontracten wurgen de horeca-exploitanten, hebben geen wettelijke basis en moeten dringend herijkt worden volgens de geldende handelswetgeving.”

Monk procedeerde eerder al tegen de eigenaar toen die aankondigde dat de huur niet verlengd kon worden. Dat liep toen op niets uit. Volgens de wet kan een hernieuwing van een handelshuur geweigerd geworden in enkele gevallen. Zo blijkt dat de eigenaar nog verbouwingswerken wou uitvoeren aan zijn zaak en die werken zouden meer kosten dan drie jaar huur. Op basis daarvan kreeg uitbater JAns geen gelijk.

‘Onrechtmatige contracten’

Jans kaart ook aan dat contracten als deze, een uitbater vaak overleveren aan de genade van de brouwerijgroep die eigenaar is van de zaak. Ondanks bepaalde versoepelingen die de afgelopen jaren zijn aangekondigd en de oprichting van een bemiddelingscommissie, die bedoeld is om eventuele geschillen over drankleveringscontracten te beslechten, lijkt die relatie nog steeds gespannen.

“De onrechtmatige contracten die brouwers en handelaars enerzijds en exploitanten van horecazaken anderzijds binden en die de verplichting bevatten om dranken af te nemen van de eigenaar van het pand, situeren zich in een grijze juridische zone”, aldus Jans die samenwerkt met de vereniging Libertap om misbruiksituaties tegen te gaan.

De Monk moet uiterlijk op 17 mei de deuren sluiten. De uitbater is van plan om op zaterdag 13 mei een feest te organiseren ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van zijn zaak. Jans nam Monk destijds over na een faillissement.