© atv

Dikke Nordin vangt bot met wrakingsverzoek: “Geen geheime afspraken tussen rechters en parket”

Het hof van beroep heeft opnieuw een wrakingsverzoek van ‘Dikke Nordin’ E.H. afgewezen. Het grote drugsdossier tegen de organisatie rond E.H. en Frank De Tank kan dus (nog maar eens) hervat worden. E.H. riskeert in de zaak vijftien jaar cel voor de smokkel van grote partijen cocaïne.

Sam Reyntjens

In het dossier staat de 35-jarige Nordin E.H., alias Dikke Nordin, samen met 28 andere beklaagden terecht voor een reeks uithalingen van partijen cocaïne uit de haven van Antwerpen. Frank ‘De Tank’ V. zou de uithalingen gecoördineerd hebben en zou in opdracht van Dikke Nordin en de Albanees Ermir ‘Cinco’ N. gewerkt hebben. De feiten dateren al van 2015 en 2016, in 2017 werd een groot deel van de verdachten opgepakt bij een grote politieactie. Het dossier werd al een keer behandeld, toen eiste het Openbaar Ministerie vijftien jaar gevangenis tegen E.H. De drugscrimineel, die geldt als een van de absolute kopstukken in het internationale drugsmilieu, diende eerder al een wrakingsverzoek in tegen de rechters in het dossier. Dat werd afgewezen waarna de zaak opnieuw ingeleid zou worden in maart.

LEES OOK. Dikke Nordin en Frank De Tank: de zakenpartners die gezworen vijanden werden

Tijdens die inleidingszitting kwamen de advocaten van Dikke Nordin, Hans Rieder en Louis De Groote, met een nieuw verzoek tot wraking van de rechtbank op de proppen. Volgens de verdediging kunnen de rechters van de AC8-kamer niet over het dossier oordelen. Ze wezen daarvoor naar een convenant (een verdrag, red.) dat in 2008 afgesloten werd tussen de toenmalige Antwerpse procureur des Konings en de toenmalige voorzitter van de rechtbank. In het convenant wordt de bedeling van dossiers aan bepaalde kamers van de rechtbank besproken. De advocaten zijn daarnaast niet te spreken over het feit dat het parket in het verdrag de rechtbank zegt hoe een bepaald artikel uit het strafwetboek te interpreteren.

Convenant werd opgeheven

De wrakingskamer van het hof van beroep in Antwerpen oordeelde maandag dat het wrakingsverzoek ongegrond is. “Uit niets blijkt dat er sprake zou zijn van inbreuken op de beginselen van onpartijdigheid of onafhankelijkheid”, stelt het hof. Het convenant waarvan sprake werd opgeheven en het huidige reglement van de rechtbank van eerste aanleg houdt in dat het toebedelen van zaken aan bepaalde kamers gebeurt door de rechtbankvoorzitter. “Er blijkt uit niets dat de rechtbank in het geheim overeenkomsten sluit met het Openbaar Ministerie over hoe wetten moeten worden toegepast of geïnterpreteerd”, zegt het hof nog. Het grote drugsdossier zal dus opnieuw ingeleid worden voor de AC8-kamer van de rechtbank in Antwerpen om volledig te worden behandeld.

Binnenkort zal het hof van beroep ook nog uitspraak moeten doen in een ander wrakingsverzoek van Dikke Nordin. Dat legde zijn verdediging neer in het begin van deze maand in een drugsdossier dat voorkomt uit de kraak van de berichtendienst Sky ECC rond het opzetten van minstens zes drugstransporten. Aangezien ook daar naar het convenant verwezen werd, is de kans groot dat ook dat verzoek ongegrond zal worden verklaard.

LEES OOK. Dikke Nordin wraakt alweer rechters in drugsproces: nu al vierde wrakingsverzoek, in derde rechtszaak tegen hem

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Antwerpen