Foto ter illustratie: het OHL-elftal dat afgelopen weekend speelde tegen Standard Luik
Website OHL

UCLL-studenten gebruiken artificiële intelligentie om voetbalclub Oud-Heverlee Leuven te versterken

Studenten van de UCLL-Hogeschool hebben een computerprogramma ontworpen dat voetbalclub Oud-Heverlee Leuven moet helpen om zijn spelers beter te trainen en te selecteren voor de wedstrijden. Aan het project werkten 120 studenten mee.  

Studenten van de Leuvense UCLL-Hogeschool hebben op basis van doorgedreven wedstrijdanalyses software ontworpen die voetbalclub OHL moet helpen om zijn spelers gerichter te trainen en in te zetten tijdens wedstrijden. Met behulp van het computerprogramma kunnen ook profielen worden opgesteld om toekomstige spelers te selecteren.

Nieuwe spelers selecteren

Via artificiële intelligentie analyseerden zowat 120 UCLL-studenten Toegepaste Informatica de wedstrijddata van de OHL-voetballers. "Artificiële  intelligentie, en meer specifiek machine learning, laat toe om voorspellingen te doen en kan helpen bij spelerskeuze en -training", legt projectcoördinator Marc Van Volsom uit. "De studenten ontwikkelden een tool om die data zo efficiënt mogelijk toe te passen." 

Het blijft niet bij deze eenmalige oefening. In het programma kunnen in de toekomst ook nieuwe gegevens worden ingevoerd. Zo blijft alles up-to-date. Van Volsom is trots op het werk dat de studenten hebben geleverd. "Ons programma laat niet alleen toe om de huidige spelers gerichter te trainen en in te zetten. Op basis van de wedstrijdgegevens kan de club ook een profiel opstellen van toekomstige spelers. Dat kan OHL dan gebruiken als de club op zoek gaat naar nieuw talent voor zijn spelerskern", besluit Van Volsom.

Meest gelezen