Nicolas Maeterlinck

Staatssecretaris Schlitz biedt excuses aan na ingrijpen van premier De Croo: "Haar positie is wankel, komende 48 uur zijn cruciaal"

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) heeft haar excuses aangeboden op aandringen van premier Alexander De Croo (Open VLD). Gisteren deelde een van haar kabinetsmedewerkers op sociale media een bericht dat de N-VA linkt aan het nazisme. Schlitz ligt al een week onder vuur. "Haar positie is wankel, de komende 48 uur zijn cruciaal", aldus politiek journaliste Anne Vanrenterghem in "Terzake".

Sarah Schlitz staat al een week in het oog van de storm. Ze kwam onder vuur te liggen nadat Sander Loones (N-VA) haar beschuldigd had van liegen in het parlement. De zaak gaat over het gebruik van haar persoonlijk logo in overheidscommunicatie, dat is verboden. De N-VA vraagt haar ontslag.

Gisteren deelde een kabinetsmedewerker van Schlitz een verhaal op Instagram dat de N-VA linkt aan het nazisme. Het bericht verdedigde de staatssecretaris en beschuldigde de N-VA "een deel van de geschiedenis te willen camoufleren" door haar pijlen op Schlitz te richten. Bij de tekst staat een foto van twee Duitse soldaten bij een affiche met "Stem Hitler" op. 

Schlitz biedt haar excuses aan voor de vergelijking: "Ik veroordeel met klem deze gelijkstelling, die ik niet deel."   

"Het naziregime heeft genocide en misdaden tegen de mensheid begaan die op geen enkele wijze te vergelijken zijn met het parlementaire werk van de heer Loones." De staatssecretaris benadrukt dat Loones zijn legitieme rol als parlementslid speelt en dat ze zijn vragen zal blijven beantwoorden. 

Positie Schlitz erg wankel

Eerder op de dag nam Schlitz al afstand van de acties van haar medewerker, maar dat was voor haar coalitiepartners onvoldoende. Op vraag van premier De Croo volgen nu uitdrukkelijke excuses. Of de knieval haar positie veiligstelt, is onzeker. Al de hele dag wordt in de Wetstraat gespeculeerd over haar ontslag. 

Donderdag stemt het parlement over het lot van Schlitz, maar morgen zal ze in de Commissie Gelijke Kansen van de Kamer ook al vragen moeten beantwoorden over wat er de laatste dagen allemaal gebeurd is. 

BEKIJK: Politiek journalist Anne Vanrenterghem stelt vast dat de "komende 48 uur cruciaal zijn voor staatssecretaris Schlitz":

Videospeler inladen...

Ecolo blijft haar steunen

Chirstophe Deborsu, politiek journalist bij RTL en columnist bij Het Belang van Limburg, vreest dat de ondervraging in de Kamer morgen een afgang wordt voor Schlitz. "Ze is verbaal niet heel sterk en is snel op de tenen getrapt, dus ik denk dat we morgen een rare vertoning krijgen", zegt hij in "De afspraak".

Deborsu had vandaag contact met enkele kopstukken van de Franstalige groenen en die blijven hun staatssecretaris verdedigen. "De partij hoopt dat Schlitz morgen haar gelijk zal kunnen bewijzen in de commissie, maar ik zie niet in hoe. Ze heeft gelogen, daar twijfelt niemand over, maar zij dus blijkbaar wel." 

Ze heeft gelogen, daar twijfelt niemand over

Christophe Deborsu, politiek journalist

Groen, de zusterpartij van Ecolo, houdt zich voorlopig opvallend op de vlakte. "Ik heb geen signalen ontvangen dat Groen de staatssecretaris wil laten vallen, maar ze steunen haar ook niet heel duidelijk", vertelt Deborsu. "Moest Groen plots zeggen dat het genoeg is geweest, kan dat natuurlijk een grote rol spelen, want Ecolo en Groen zijn normaal een en ondeelbaar.”

"Ontslag is enige oplossing"

Binnen de andere meerderheidspartijen geniet Schlitz nog weinig steun. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau vroeg zich in "De zevende dag" dit weekend al openlijk af of Schlitz nog geloofwaardig kan functioneren.

Volgens minister van Staat en oud-secretaris-generaal van de NAVO Willy Claes is er maar een manier om de geloofwaardigheid van de regering te redden. "Een ontslag is de enige goede oplossing", zegt hij in "De afspraak". "Het is aan de andere meerderheidspartijen om dat uit te leggen aan Ecolo."

Meest gelezen