Faris Haroun hangt schoenen aan de haak: van samenspelen met zijn broer bij Germinal Beerschot tot ‘capi’ van Antwerp

‘Capi’ Faris Haroun zet na dit seizoen een punt achter zijn actieve carrière. Na twintig jaar profvoetbal is de 37-jarige aanvoerder van Antwerp klaar voor een nieuwe uitdaging in zijn leven. Hij blijft wel bij ‘zijn’ Antwerp. “In welke rol? Dat komen jullie snel te weten.”

Koen Frans

Je zou het niet zeggen, maar Faris Haroun is wel degelijk ouder dan pakweg Vincent Kompany of Wayne Rooney. Beide heren stopten drie jaar geleden al met voetballen. Pas na dit seizoen zet ook Haroun er definitief een punt achter. De ouderdomsdeken van Antwerp wordt in september 38 en krijgt straks een andere rol bij de club waar hij sinds 2017 actief is en de voorbije jaren ook de aanvoerdersband droeg. Dit seizoen kwam Haroun, die einde contract was, in twee korte invalbeurten slechts drie minuten in actie. Vorig seizoen was zijn rol nog een stuk groter. Toen was hij bijvoorbeeld nog vijf keer titularis in de Champions’ Play-offs.

Haroun is de laatste der Mohikanen op de Bosuil. De sympathieke middenvelder is immers de enige overgebleven speler uit de kampioensploeg in tweede klasse van 2017. In dat jaar was Frédéric Duplus nog de aanvoerder van de Great Old. Na de promotie nam Haroun die rol over. Zes seizoenen lang was hij voor spelers en supporters capi. Haroun is samen met Ritchie De Laet en Koji Miyoshi bij Antwerp ook de enige overlever van de gewonnen bekerfinale in 2020. Hij speelde in totaal liefst 158 wedstrijden voor de club. Alleen De Laet speelde in die periode meer wedstrijden voor de Great Old. Antwerp neemt dus wel degelijk afscheid van een boegbeeld.

© BELGA

“Hij heeft drie longen”

Haroun, zoon van een Tsjadische vader en een Belgische moeder, had er voor zijn komst naar Antwerp al een lange carrière opzitten. Twintig jaar geleden brak hij door in het eerste elftal van Racing Genk. De Brusselaar had een jaar eerder de overstap gemaakt van RWDM. De scouts van Genk merkten hem op aan de topsportschool in Leuven. Gevraagd naar zijn voorbeelden, noemde Haroun toen drie Fransmannen. “Ik spiegel mij aan Patrick Vieira, Zinédine Zidane en Claude Makélélé.” Zijn ploegmaats bij Genk waren vooral fan van het grote loopvermogen van Haroun. “Faris loopt alles dicht. Die jongen heeft drie longen’’, had Tom Soetaers in die tijd al goed gezien. Haroun zou in vijf seizoenen bij Genk meer dan 100 wedstrijden spelen alvorens hij naar Germinal Beerschot trok. Op het Kiel kon hij samenspelen met zijn broer Nadjim. “Mijn broer tekende daar een paar weken eerder dan ik. We woonden samen en ik genoot ervan om elke dag met Nadjim op het veld te staan. In Play-off 2 kwam onze droom uit en speelden we enkele wedstrijden aan elkaars zijde”, zei Haroun daar ooit over.

Na Germinal Beerschot trok Haroun de plas over. Hij speelde er drie seizoenen in de Championship, de tweede klasse in Engeland. Na twee seizoenen bij Middlesbrough speelde hij er ook nog een jaartje bij Blackpool. In 2014 keerde hij terug naar België, waar hij na lang zoeken een contract versierde bij Cercle Brugge. Tijdens de winterstop van het befaamde seizoen 2016/2017 plukte Antwerp hem daar weg. De rest is geschiedenis. Haroun veroverde met Antwerp onverhoopt de titel in tweede klasse en zou met de club uiteindelijk ook zes seizoenen in eerste klasse voetballen. In augustus 2020 mocht hij als aanvoerder als eerste de Beker van België in de lucht steken na een 0-1-overwinning in de finale tegen Club Brugge.

© BELGA

Rode Duivels

Haroun was in zijn periode bij Genk en Germinal Beerschot ook kortstondig Rode Duivel. In de zomer van 2008 nam hij met de beloften van België deel aan de Olympische Spelen in Peking. België eindigde daar vierde en greep zo net naast een medaille. Onder René Vandereycken en Frank Vercauteren zou Haroun uiteindelijk ook zes interlands voor de A-ploeg spelen, waarvan twee op de befaamde Kirin Cup in Japan. Haroun maakte zo het internationale debuut van (ex-)ploegmakkers Ritchie De Laet, Toby Alderweireld en Radja Nainggolan vanop de eerste rij mee. Hij speelde bij de nationale ploeg ook samen met Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Mousa Dembélé en Marouane Fellaini.

Opvallend: Haroun werd voor het eerst vader op de avond van de titelmatch met Antwerp in 2017. De kleine Zayd is intussen zes jaar en heeft er met Harla en Jayla twee zusjes bijgekregen. Voorlopig is het nog onduidelijk welke rol Haroun volgend jaar op de Bosuil zal krijgen. “Dat komen jullie snel te weten”, zei Haroun in een videoboodschap op de sociale media van de club.

© Instagram

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer