Tweede gestolen urne opgevist uit IJzer: “De derde blijft spoorloos”

Ook de tweede urne werd niet ver van de bouwplaats van de kaaimuur gevonden.© jhm

Diksmuide -

Uit het water van de IJzer in Diksmuide werd een tweede urne opgevist die gestolen werd op het kerkhof. Eind vorige week werd bij graafwerken een urne gevonden, waarna bleek dat er in totaal drie uit een familiegraf verdwenen waren. De derde blijft voorlopig spoorloos. Het is ook nog niet geweten wie het graf leeghaalde.

Jelle Houwen

Vorige week donderdag deden arbeiders die aan het werk zijn op industriegebied Heernisse in Diksmuide een vreemde ontdekking. Naast het containerpark wordt momenteel gebouwd een nieuwe kaaimuur gebouwd, waarbij ook graafwerken op de IJzer aan de gang zijn. Tijdens het verwijderen van damplaten, die het water tegenhouden, kwam een urne naar boven. De arbeiders verwittigden de politie.

LEES OOK. Urne uit de IJzer gehaald, politie opent onderzoek: “Toen we graf openden, bleek dat ook twee andere urnen verdwenen waren”

De naam op de urne behoort toe aan een vrouw die in 2006 overleed in Diksmuide. Via de naam kon de familie de nabestaanden verwittigden. Iedereen viel uit de lucht, maar de politie werd meegedeeld dat er in totaal drie urnen in het familiegraf op het kerkhof aan de Woumenweg stonden. Alle drie bleken gestolen.

Tweede urne gevonden

“Duikers hielden daarom zaterdag al een nieuwe zoekactie ter hoogte van de werken aan de kaaimuur”, zegt commissaris Wim Merlevede. “Dat leverde toen niets op. We hebben ook bijzonder weinig aanknopingspunten. De diefstal kan gebeurd zijn tussen 2006 en vorige week en we weten ook niet of alle drie de urnen in het water werden gegooid. We kregen echter telefoon dat er in het water een tweede urne dreef. Die werd gevonden ter hoogte van de pontons voor de kajaks, enkele tientallen meters van de vindplaats van de eerste urne.”

Het bleef effectief om een tweede gestolen urne te gaan. “Dit wil nu niet zeggen dat de urnes toch recent in het water zijn gegooid. Mogelijk zijn die door de graafwerken en stroming nu pas naar boven gekomen. Er is nu wel een vermoeden dat ook de derde urne in het water zal liggen. Het onderzoek naar de diefstal loopt verder.”

Mogelijk werden de urnen gestolen door een uit de hand gelopen familieruzie, maar de betrokkenen moeten nog verhoord worden. Er is een pv opgesteld wegens grafschennis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen