Is het gezond om elke dag (gekookte) aardappelen te eten?
De gekookte aardappel is iets minder geliefd dan vroeger, amper één Belg op de acht schilt en kookt zijn patatjes nog op de traditionele manier, volgens VLAM. De klassieke aardappel maakt vaak plaats voor alternatieve aardappelbereidingen of andere soorten koolhydraten zoals pasta, rijst of quinoa. Maar zijn die dan zoveel gezonder? Diëtiste Sanne Mouha legt uit
“Wat gezondheid betreft, boette de aardappel de afgelopen jaren - in eender welke vorm of bereiding - serieus in aan populariteit”, bevestigt diëtiste Sanne Mouha. “De koolhydraatarme dieetbeweging beweerde een hele tijd dat aardappelen dikmakers zijn. Iets wat helemaal niet waar is. Neem nu 100 gram aardappelen, dat zijn ongeveer 2 aardappelen ter grootte van een ei. Die bevatten gemiddeld 85 calorieën. 100 gram pasta, droog gewogen, bevat daarentegen 350 calorieën. Dat is een gigantisch verschil.Zeker als je weet dat de Vlaming gemakkelijk 120 gram pasta eet (goed voor 420 calorieën) en zo’n 150 gram aardappelen (127 calorieën).
“Aardappelen bevatten nochtans wél stoffen die goed zijn voor ons lichaam", aldus Mouha. “Ze bevatten vezels, een heel aantal mineralen en hun zetmelen geven ons energie. Bovendien moet je er niet veel van eten, om toch een verzadigd gevoel te hebben. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat aardappels deel uitmaken van de nachtschadefamilie. Daardoor kan de aardappel groene plekken hebben als die nog niet rijp genoeg is, of net scheuten krijgen als ze niet goed (of te lang) worden bewaard. Je eet ze dan best niet op. Voor de rest zie ik niet meteen negatieve effecten op de gezondheid.”
Zolang je niets extra toevoegt aan de patat blijft het een gezond ingrediënt. Maar als je veel boter en eidooiers toevoegt om puree te maken, is dat een stuk ongezonder dan een aardappel in water.
Maakt de soort aardappelbereiding verschil voor je gezondheid?
Gewone gekookte aardappelen zijn niét ongezond, zoals je soms hoort. Toch worden de klassieke patatjes steeds vaker aan de kant geschoven voor alternatieve aardappelbereidingen. In een gezonde keuken kan je ze heel veelzijdig gebruiken, denk maar aan aardappelen in de schil, krieltjes met rozemarijn, gebakken aardappelen, traybakes met aardappelstukjes, groentenpuree,… Sommige, vaak kant-en klare, bereidingen zijn wel echte ‘dikmakers’ in tegenstelling tot de klassieke gekookte patat, frietjes, kroketten en gratin. Maar dat eet je ook niet omdat je zin hebt in een gezonde maaltijd”, lacht Sanne.
“Zolang je niets extra toevoegt aan de patat, blijft het een gezond ingrediënt”, benadrukt Mouha. “Ook een zoete aardappel is een prima alternatief. Vanaf het moment dat je supplementen begint toe te voegen, ligt dat anders. Denk maar aan kant-en-klare puree, dat blijkbaar steeds populairder wordt: daar worden heel vaak veel boter en eierdooiers aan toegevoegd. Dat is natuurlijk een stuk ongezonder dan een aardappel in water.”
Is couscous of rijst gezonder dan aardappelen?
Hoewel de aardappel niet van het podium verdwijnt, kreeg hij de afgelopen jaren veel medespelers op het podium naast zich staan. Pasta, rijst, quinoa, boekweitkorrels, couscous, ... Ook over deze varianten hoor je vaak dat ze ‘dikmakers’ zijn, sommige mensen schrappen die koolhydraten zelfs volledig. Wat klopt er nu?
“Binnen die categorieën ga je altijd de meest gezonde en de minst gezonde keuze hebben. Bij rijst en pasta zijn volkoren varianten goede alternatieven, want die bevatten voldoende vezels en mineralen. Witte pasta en witte rijst zijn iets minder gezonde vervangers, simpelweg omdat ze meer koolhydraten en eiwitten bevatten en minder vezels. Doordat ze minder vezels hebben, vullen ze je maag minder, waardoor je sneller opnieuw honger hebt. Dat is niet het geval bij volkoren varianten of bij dat patatje. Probeer maar eens zéér veel gekookte patatten naar binnen te werken, dat gaat minder vlot lukken dan bij dat bord pasta. (lacht)
Granen zoals quinoa, boekweit of couscous duiken dan weer veel op in recepten van gezondheidsvoorbeelden zoals Sandra Bekkari: zijn die dan nóg beter dan volkoren pasta of rijst? “Quinoa en boekweit bevatten voldoende vezels en mineralen, waardoor je na het eten ervan ook niet met honger achterblijft. Ook couscous is een fijn alternatief, vooral omdat je hier minder grote hoeveelheden van eet dan bij pasta of rijst. Eigenlijk is bulgur zelfs nog beter, want dat bevat meer vezels.”
Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
De prijs van de garnalen swingt dit voorjaar zo de pan uit, dat horeca-uitbaters zich al in februari openlijk zorgen maakten over klassieke gerechten zoals tomaat-garnaal en garnaalkroketten. Hoe zit het nu met de beschikbaarheid van grijze noordzeegarnalen en met de prijs in de winkel en op menukaarten? Welke alternatieven zijn er en zal de situatie snel beteren? We passeerden langs drie Belgische horecazaken voor meer uitleg. “Voor het eerst werken we met een dagprijs”. -
-
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
PREMIUM
Rijst van Bosto tot Boni: welke van deze 9 merken is het lekkerst? “Voor amper 1,29 euro heb je de beste”
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”